Plovidba Tisom 
za sve bez naknade

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2017. u 22:00
Sada plove samo srpski i mađarski brodovi

Dok prijevoz tereta vodenim prometom u drugim zemljama čini 15 posto ukupnog prometa za prijevoz tereta, u Srbiji je od sedam do deset posto.

Zorana Mihajlović, srpska ministrica građevinarstva i prometa, rekla je krajem prošlog tjedan u Skupštini Srbije da bi ratifikacijom sporazuma o plovidbi rijekom Tisom bilo dopušteno uplovljavanje svim brodovima bez naknade.

Objašnjavajući razloge za ratifikaciju tog sporazuma s Mađarskom, Mihajlović je rekla da Tisom sada plove samo srpski i mađarski brodovi uz naknadu.

“Tisom se sada plovi prema sporazumu s Mađarskom koji je star 60 godina. Pripremljen je novi sporazum po kojm bi Tisom plovili svi brodovi bez plaćanja naknade. Dosad tom rijekom osim srpskih i mađarskih brodova nisu plovili brodovi drugih zemalja jer im je bilo skupo”, rekla je Mihajlović.

Dok prijevoz tereta vodenim prometom u drugim zemljama čini 15 posto ukupnog prometa za prijevoz tereta, u Srbiji je od sedam do deset posto.

“Cilj je da i u Srbiji do 2020. godine prijevoz robe vodenim putem čini 15 posto teretnog prometa”, rekla je Mihajlović.

Prema njenim riječima, rijeke su velik potencijal koji se ne koristi dovoljno jer je 2015. godine vodenim putem u Srbiji transportirano pet milijuna tona robe, a plan je da se ove godine preveze 12 milijuna 
tona.

Komentirajte prvi

New Report

Close