Petina Rosnjefta ‘otišla’ za 10,5 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 08. prosinac 2016. u 22:00
Po objavi vijesti dionica Rosnjefta dosegla je na Moskovskoj burzi najvišu cijenu ikada/REUTERS

Kupci su katarski investicijski fond i britansko-švicarska tvrtka za trgovinu sirovinama Glencore koja dobiva pristup ruskoj nafti.

Petina udjela u ruskoj naftnoj kompaniji Rosnjeft prodana je za 10,5 milijardi eura što je – prema tvrdnjama Kremlja – najveća transakcija u globalnom energetskom sektoru ove godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je, nakon sastanka s izvršnim direktorom Rosnjefta Igorom Sečinom, objavio da je prodan manjinski udio od 19,5 posto u državnom naftnom divu i jednoj od najvećih naftnih kompanija na svijetu. Kupci su katarski državni investicijski fond (QIA) i britansko-švicarska tvrtka za trgovanje sirovinama Glencore sa sjedištem u Londonu. Ovo je ujedno i najvrednija prodaja državne imovine u sklopu privatizacijskog programa kojem je cilj namaknuti novac za krpanje proračuna načetog recesijom zbog pada cijena nafte i zapadnih sankcija.

Po objavi vijesti, cijena dionice Rosnjefta jurnula je na Moskovskoj burzi sedam posto na 380 rubalja dosegnuvši najvišu cijenu ikada. Prema navodima Financial Timesa, Glencore i katarski fond čine konzorcij gdje svaka strana ima polovicu udjela. Glencore – drugi neovisni trgovac naftom na svijetu – je objavio je da će transakciju financirati djelomice s vlastitih 300 milijuna eura, dok će ostatak financirati banke i katarski fond. Ulaskom u vlasničku strukturu Rosnjefta, Glencoreova podružnica za trgovinu naftom je dobila i petogodišnji ugovor o opskrbi 220.000 barela dnevno.

S obzirom da je trgovina naftom biznis sa vrlo malim maržama, značajnija dobit može se ostvariti isključivo na velikim količinama nafte. S druge strane, katarski fond učvrstit će se na poziciji vodećih investitora u jednom od najvećih svjetskih biznisa. Inače, QIA je najveći pojedinačni dioničar Glencorea sa devet posto udjela. Podsjetimo, ovo nije prvi ulazak stranih vlasnika u Rosnjeft jer od 2011. godine malo manje od petine dionica drži britanski naftaš BP. Špekuliralo se da će zapadne sankcije odvratiti velike investicije, premda zapadnim kompanijama nije bilo izričito zabranjeno sudjelovanje u privatizaciji Rosnjefta. Šef kompanije Igor Sečin kazao je, nakon razgovora s Putinom, da su vođeni razgovori s više od 30 potencijalnih kupaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close