Pametnu mrežu za grijanje Petrol prodao i Beču

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 05. ožujak 2018. u 07:44
Cilj je smanjenje operativnih troškova proizvodnje i distribucije topline/FOTOLIA

U sljedeće četiri godine u Petrolu planiraju svoju digitalnu platformu proširiti i na Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku.

Nakon Bugarske, slovenski Petrol svoju pametnu mrežu za daljinsko grijanje u partnerstvu s tvrtkom Wien Energie (WE) uvodi i u Beč. 

Tamo su krajem veljače potpisali ugovor za prvu fazu digitalizacije bečkog sustava grijanja, a u sklopu toga se obvezali do svibnja razviti termohidraulički mrežni model sa sveobuhvatnim pregledom točaka napajanja, mrežom tople vode i proizvodnih izvora te radnim parametrima snage, temperature, protoka i tlaka, izvijestile su ljubljanske Finance. S drugom fazom, smanjenjem operativnih troškove proizvodnje i distribucije topline inovativnim rješenjima, WE planira krenuti 2019. 

Optimiziranje potrošnje
Prethodno odrađen posao u Sofiji bila je ulaznica za Austriju dok bi Beč mogao biti preporuka za širenje u druge gradove diljem te zemlje, kao što Linz, Klagenfurt i Salzburg. "Pametne sustave daljinskog grijanja instalirali smo ili ćemo to uraditi, u Sofiji, Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani, Mariboru, Velenju, Trbovlju, Zagrebu, Osijeku, Sisku, Tuzli i Bolzanu", potvrdio je Financama direktor energetskih rješenja u Petrolu Jože Torkar, a u sljedeće četiri godine planiraju se proširiti na Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku.

Kako je komentirao Torak, novi sklopljeni ugovori rezultat su stručnosti i znanja Petrola, a između ostalog i činjenice da ta kompanija samo u Sloveniji upravlja s 22 toplinske mreže. "S obzirom na to da digitalizacija uključuje i intervencije u kritičnoj infrastrukturi grada, tražili su pouzdanu i financijski zdravu tvrtku", dodao je. 

Naime, digitalizacija grijanja podrazumijeva model DISNet-DH (prema Digital Intelligent Smart Networks – District Heating) koji locira mjesta nastanka najvećih gubitaka energije što znači da i uklanja dio prepreka u provedbi projekata za poboljšanje energetske učinkovitosti. U drugoj fazi projekta svojim će pametnim rješenjima Petrol omogućiti modeliranje i optimiziranje potrošnje energije u stvarnom vremenu, a time i postići najisplativiju varijantu proizvodnje energije i transporta energije do krajnjih kupaca.

Beč je inače, podsjećaju i Finance, jedan od najzelenijih gradova u Europi, a WE svojim kupcima želi zajamčiti još pouzdaniju i sigurniju opskrbu toplinom. Konačni je plan da se na račun pametnog upravljanja proizvodnjom, distribucijom i potrošnjom topline koristi manje primarne energije za grijanje nego što je bio slučaj dosad. Iako se primarno bave prodajom naftnih proizvoda, Petrol posljednjih nekoliko godina sve više naglasak stavlja i na prodaju plina te toplinske i električne energije te usluge energetsko-ekoloških rješenja za privatne i poslovne korisnike. 

Rašireno poslovanje
Tako nafta danas čini manje od 60 posto EBITDA-e te kompanije, a orijentirani su i na energiju iz obnovljivih izvora, smanjenje potrošnje električne energije za sustav javne rasvjete, smanjenje potrošnje energije u zgradama i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Među prvima su počeli ulagati u mrežu električnih punionica, provode projekte e-mobilnosti, a s partnerima izgradili su i mrežu od 222 benzinskih postaja i 30 postaja za punjenje električnih vozila. Ulaskom u mBills, Petrol je pokrio i područje inovativnih usluga mobilnih plaćanja, pišu Finance. 

Wien Energie

Opskrbljuju 2 milijuna ljudi
Bečka energetska tvrtka Wien Energie (WE) uslugama isporuke električne energije, prirodnog plina i grijanja opskrbljuje oko dva milijuna ljudi, 230 tisuća komercijalnih i industrijskih kupaca te 4500 poljoprivrednih poduzeća sa šireg bečkog područja. Uz energetski učinkovita rješenja, bave se i recikliranjem otpada, energetskim konzaltingom, telekomunikacijama te upravljanjem objektima. Zapošljavaju preko 2,6 tisuća stručnjaka različitih profila i prodajni im se rezultati kreću oko 2,05 milijardi eura zbog čega se nalaze na listi 30 austrijskih tvrtki s najvećim prihodom.

Komentirajte prvi

New Report

Close