Otvorio se 'pseći vrtić', jedini takav u Hrvatskoj

Foto: Marko Prpić / Pixsell Foto: Marko Prpić / Pixsell

Korist psećeg vrtića je u tome, kaže, da pas ne sjedi čitav dan sam kod kuće čekajući da se vlasnik vrati, nego provodi dan u igranju i socijalizaciji.

Odlazite na posao, uzimate ključeve od stana, a vaš se pas od uzbuđenog i veselog pretvara u razočaranog i tužnog. I sve češće po povratku kući nađete sažvakane i uništene papuče, oglodane naočale ili prevrnuto smeće. Takvi scenariji potaknuli su vlasnike pasa, supružnike Maju Hozjan i Zlatka Golubića, da počnu razmišljati o novom, gotovo nepoznatom konceptu te da otvore pseći vrtić. Jedini u glavnom gradu, ali i u zemlji,piše Večernji list.

– Psi koji se tako ponašaju boluju od separacijske anksioznosti ili straha od odvajanja i tako rješavaju odlazak vlasnika od kuće. Slušali smo i od prijatelja koji rade po devet sati i više koliki osjećaj krivnje imaju kad odlaze na posao i ostavljaju psa toliko dugo samog. Osim toga, 30.000 registriranih vlasnika pasa u Zagrebu dovoljan je razlog da se tako nešto pokrene – kaže Zlatko Golubić, jedan od inicijatora projekta.

Korist psećeg vrtića je u tome, kaže, da pas ne sjedi čitav dan sam kod kuće čekajući da se vlasnik vrati, nego provodi dan u igranju i socijalizaciji.

– Vlasniku to omogućava da bez brige ode na posao – smatra Zlatko Golubić dodajući da je usluga tzv. dog daycarea poznata i razvijena u inozemstvu. Ovaj će vrtić, koji su otvorili na Zagrebačkom velesajmu, a nazvali po svojoj kujici Xeni, raditi samo od ponedjeljka do petka od 7.30 do 18 sati. Interesa već ima, kažu supružnici, a projekt su, kažu, pokrenuli u suradnji sa Sanjom Jergović, dugogodišnjom uzgajivačicom dalmatinera. Psi će se moći igrati u 100 kvadrata zatvorenog i 300 otvorenog prostora.

– Koncept je takav da psa u vrtiću preuzme voditeljica koja će ga uvesti u prostor. Nakon stavljanja naše ogrlice s čičkom i spremanja osobnih stvari u poseban pretinac za njegove stvari, pas se uvodi u ograđeni vanjski prostor za igranje. Tamo će boraviti dovoljno dugo dok ne obavi nuždu, a onda će se pridružiti ostatku ekipe – kaže Zlatko Golubić. Osim igranja, psima će za opuštanje puštati klasiku, glazbena djela Mozarta, Beethovena, Straussa, uz prigušenu svjetlost... Broj “vrtićanaca” ograničili su te je dnevni kapacitet čuvanja – 30 pasa.

– Preuzimat ćemo samo socijalizirane pse, koji znaju red i nisu agresivni. Boravak psa u okruženju s drugim psima pomaže u njegovoj socijalizaciji, eliminira stres i probleme u ponašanju. U većini slučajeva psi koji pohađaju pseći vrtić postaju sretniji, zdraviji, mirniji i poslušniji – kaže Zlatko Golubić. Mjesečna cijena iznosit će 960 kn, a pas se može i ostaviti na pola dana za 40 kuna.

Komentari (5)
 • roboticar
  roboticar 21:15 5.3.2017.

  Nažalost neki ne razumiju ni ljudske ni božje zakone….Demokracija je za pametne ljude naš je narod tumači onako kako im paše….Ako želiš imati psa u gradu onda je to obveza koju treba poštivati radi drugih ljudi; ako ne želiš nitko vas se tjera da imate životinje…Ili se iseliti u selo pa imajte pasa i životinja koliko želite….

 • my moon
  my moon 18:06 5.3.2017.

  naučite ljude Božijim i ljudskim zakonima , inače se ne čudite ratovima

 • roboticar
  roboticar 16:15 5.3.2017.

  bolesno kao i govna koja ostaju na parkovima….

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!