Osnažena sigurnost lijekova u EU

Autor: Poslovni dnevnik , 11. veljača 2016. u 22:00
Omogućit će se i pouzdana online kupnja/FOTOLIA

Nove sigurnosne značajke štitit će Europljane od krivotvoritelja lijekova.

Sigurnost lijekova u EU-u dodatno će se pojačati uvođenjem novih obaveznih značajki, primjerice jedinstvene identifikacijske oznake i zaštite od otvaranja, objavila je Europska komisija.

Takve sigurnosne značajke štitit će europske građane od prijetnji zdravlju koje predstavljaju krivotvoreni lijekovi, koji mogu sadržavati sastojke, uključujući djelatne tvari, niske kvalitete ili u neodgovarajućoj količini. Sigurnosnim značajkama jamčit će se autentičnost lijeka, od čega će koristi imati i bolesnici i poduzeća, a ojačat će se i sigurnost lanca opskrbe lijekovima – od proizvođača i distributera do ljekarni i bolnica.

Opisanim se aktom, objavljenim 9. veljače 2016. u Službenom listu EU-a, dopunjuje Direktiva o krivotvorenim lijekovima (2011/62/EU), kojoj je cilj spriječiti dostupnost krivotvorenih lijekova bolesnicima, omogućiti građanima EU-a kupnju lijekova na internetu iz pouzdanih izvora te zajamčiti korištenje samo visokokvalitetnih sastojaka u lijekovima dostupnima u EU-u. Delegirana Uredba na snagu će stupiti tri godine nakon objave, navodi EK. 

Komentirajte prvi

New Report

Close