Od potonuća Toshibu dijeli još samo desetak dana

Autor: Tomislav Pili , 03. kolovoz 2017. u 14:49
Novi problemi za konglomerat/Fotolia

Toshiba što prije mora prodati poslovanje s računalnim komponentama ako želi izbjeći bankrot.

Financijski problemi japanske Toshibe kao da se vrte u začaranom krugu. Konglomerat trenutno vodi utrku s vremenom kako ne bi bio izvršten s Tokijske burze, a što bi dodatno zakompliciralo ionako složenu financijsku situaciju. Izvorište problema proces je prodaje poslovanja s računalnim komponentama, najprofitabilnijeg dijela Toshibina poslovanja.

Krunski dragulj
Kako pojašnjava Reuters, proizvodnja računalnih komponenti sudjeluje s trećinom udjela u prodajnim prihodima kompanije koja je drugi proizvođač NAND čipova, odmah nakon korejskog Samsung Electronicsa. Početkom godine Toshiba je najavila da će prodati taj "krunski dragulj" kako bi došla do novca za pokrivanje dugova nakon propasti poslovanja s nuklearnim reaktorima u Americi. Za otplatu tih obveza potrebno je pronaći 6,3 milijarde dolara.

 

6,33 mlrd.

$ duga izazvao je gubitak od nuklearnog poslovanja

U lipnju je Toshiba za potencijalnog kupca izabrala konzorcij koji čine japanski investicijski fondovi iza kojih stoji vlada, zatim američki financijski ulagač Bain Capital te korejski proizvođač računalnih komponenti SK Hynix. Međutim, situacija se zakomplicirala prošlog mjeseca jer je tvrtka Western Digital, jedan od ponuđača te ulagatelj u Toshibinu tvornicu procesora, tužila kompaniju sudu. Western Digital smatra da je oštećen u procesu izbora kupca. Sudski spor zabrinuo je izabrani konzorcij koji zahtijeva da Toshiba razriješi spor prije prodaje. Osim toga, japanske fondove brine i što korejski SK Hynex kupnju namjerava financirati obveznicama koje bi mu dale pravo stjecanja udjela u Toshibi. Zbog utrke s vremenom Toshiba je u srpnju navodno pokrenula nove pregovore s ponuđačima koje je prije odbacila – Western Digitalom te tajvanskim Foxconnom.    

U negativnom području
Toshiba procjenjuje da su gubici s nuklearnim poslovanjem vrijednost njezine imovine za prošlu fiskalnu godinu gurnuli u negativno područje za 5,25 milijardi dolara.

Ako u proljeće iduće godine Toshiba po drugi put objavi da su obveze veće od imovine, Tokijska burza morat će izvrstiti njezine dionice. A to bi kompaniji dodatno otežalo zaduživanje na tržištu kapitala i kod banaka. Podsjetimo, zbog friziranja financijskih izvješća kompaniji je od 2015. zabranjeno izdavanje novih dionica. Stoga analitičari smatraju da Toshiba praktički u idućih 10-ak dana mora pronaći kupca jer regulatorima tržišnog natjecanja u pravilu treba najmanje nekoliko mjeseci za odobravanje takve transakcije. Je li to prekratki rok čak i za efikasne Japance, vidjet će se uskoro.

Prodaja poslovanja sa čipovima ključ je izlaska Toshibe iz začaranog kruga dugova

Zastoj pregovora o prodaji najprofitabilnijeg poslovanja
Izbor kupaca za poslovanje s računalnim komponentama na sudu osporava tvrtka Western Digital, jedan od ponuđača i ulagatelj u Toshibinu tvornicu čipova koja smatra da je oštećena u procesu izbora. Izabrani konzorcij ne želi sklopiti ugovor o kupnji dok sudski spor ne bude razriješen.

Izbacivanje s burze
Bez novca od prodaje proizvodnje računalnih komponenti Toshiba će u proljeće iduće godine po drugi put objaviti da su joj obveze veće od imovine. U tom slučaju Tokijska burza morat će izvrstiti njezine dionice.

Još teže do novca za plaćanje dugova
Izbacivanje s burze dodatno bi zakompliciralo Toshibinu financijsku situaciju jer bi otežalo zaduživanje na tržištu kapitala i kod banaka. Zbog friziranja izvješća kompaniji je od 2015. zabranjena dokapitalizacija izdavanjem novih dionica.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sto je najgore, taj AP1000 je stvarno bio odlicna ideja, ali budale su ako su mislili ce raditi reaktor po prvi puta i da nece biti nepredvidenih troskova…

Uostalom dolazi vrijeme SMR-a….

Eh taj Todorić 🙂

New Report

Close