‘Oblak’ će Amazonu donijeti titulu najvrednije tvrtke

Autor: Tomislav Pili , 05. rujan 2018. u 22:00
Poslovanje u oblaku u drugom je kvartalu sudjelovalo s 55 posto u operativnoj dobiti/Reuters

Računalstvo u oblaku izvanredan je pokretač rasta prihoda koji Apple nema, kažu analitičari.

Amazon se nakratko pridružio Appleu u klubu kompanija vrednijih od bilijun dolara, no analitičari smatraju kako internetski trgovac ima sve predispozicije da uskoro preotme krunu i postane najvrednija kompanija na svijetu.

Cijena dionica Amazona u utorak je tijekom trgovanja dosegla 2050,50 dolara čime je kompanija prešla granicu koja je mnogima nedostižna. Naime, cijena dionice mora doseći 2050,26 dolara da bi Amazon vrijedio bilijun dolara. Kraj trgovanja ipak je dočekao na 2039,51 dolar čime je tržišna kapitalizacija dosegnula 995 milijardi dolara.

Impresionira investitore
S obzirom na eksplozivni rast cijene Amazonove dionice u posljednjih nekoliko godina, pitanje je dana kada će se ta kompanija čvrsto usidriti u "klubu bilijun dolara". Samo tijekom ove godine dionica vrijedi 74,5 posto više dok je  istovremeno Apple na burzi poskupio 35 posto. O brzini kojom se kompanija koju je Jeff Bezos osnovao 1994. godine uspinje govori i podatak da joj je trebala samo 21 godina od izlistavanja dionica do vrijednosti od bilijun dolara. Appleu je trebalo gotovo 38 godina.

"Dosegnuti tržišnu vrijednost od bilijun dolara je impresivno. Napraviti to u manje od 24 godine je izvanredno. To što je Amazon postigao pokazuje dramatični napredak i u maloprodajnom i u tehnološkom sektoru, kao i utjecaj koji sada posjeduje širom potrošačkog sektora", kaže generalni direktor tvrtke GlobalData Retail Neil Saunders. Analitičari tvrde kako Amazon impresionira investitore širenjem u praktički svaki kutak trgovačke branše, promjenom načina na koji se kupuje i pritiskom na mnoštvo tradicionalnih maloprodajnih lanaca s fizičkim trgovinama.

Dok kontinuirano raste u trgovini – u posljednjem kvartalu zabilježio je prodaju od gotovo 53 milijarde dolara, dok mu je neto dobit dosegnula rekordnih 2,5 milijardi dolara – uspješno se proširio u visokoprofitabilno računalstvo u oblaku, oglašavanje i video na internetu. K tome, uložio je i u projekte koji bi dugoročno trebali postati značajni izvori prihoda, poput umjetne inteligencije, zdravstvene skrbi i razvoja vlastite dostavne mreže s vozilima, zrakoplovima i dronovima. 

Dinamičniji od Applea
"Amazon je nešto dinamičniji nego Apple jer je iPhone postao zastarjeliji izvor prihoda. Amazonovo poslovanje u oblaku je izvanredan pokretač rasta prihoda koji Apple nema", kaže za Reuters Daniel Morgan, fond menadžer u Synovus Trustu. U drugom tromjesečju računalstvo u oblaku sudjelovalo je sa 55 posto u operativnoj dobiti te s petinom udjela u ukupnim prihodima. Analitičari procjenjuju da će ove godine Amazonovi prihodi skočiti 32 posto nasuprot 15 posto Appleova rasta.

U svakom slučaju, radi se o impresivnom putu kompanije koja je na burzu izašla u svibnju 1997. godine i tada je vrijedila 438 milijuna dolara. Uspjela je preživjeti pucanje dot.com balona 2000. godine, no vrijednost dionica srušila se na svega 5,97 dolara.

Amazonova dionica tek se 2009. vratila na razinu od 100 dolara koju je dosegla prije pucanja internetskog balona, a tada slijedi vrtoglavi rast vrijednosti. U svega 10 godina tržišna kapitalizacija povećana je za impresivnih 965 milijardi dolara. Bezosovih 16 posto dionica danas vrijedi 160 milijardi dolara čime je dodatno učvrstio status najbogatijeg čovjeka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close