Novi premijer Micotakis Grcima obećao niže poreze

Autor: Poslovni.hr , 08. srpanj 2019. u 22:00
Micotakis je već prisegnuo na novu dužnost, Foto: REUTERS

Građani okrenuli leđa Sirizi zbog oštrih mjera štednje.

Novi grčki premijer desnog centra Kiriakos Micotakis, vođa konzervativne Nove demokracije, položio je u ponedjeljak prisegu za novoga grčkog predsjednika vlade, samo 15 sati nakon što su okončani izbori. Nakon pobjede Nove demokracije na izborima u nedjelju Micotakis je rekao da neće iznevjeriti nade naroda. Ova pobjeda dolazi četiri godine nakon što je ljevičarska stranka Siriza Aleksisa Ciprasa došla na vlast s obećanjem da će okončati mjere štednje.

Nezaposlenost ih koštala

Međutim, birači su se okrenuli protiv Sirize nakon što je usvojila oštre fiskalne mjere u zamjenu za paket pomoći zemlji pogođenoj dužničkom krizom. Nezaposlenost i ekonomska kriza dodatno su smanjili potporu, a popularnosti je Ciprasa stajao i tzv. Prespanski sporazum između njega i makedonskog mu kolege Zorana Zaeva, prema kojem je Grčka prihvatila da se s Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM) ubuduće naziva Sjeverna Makedonija. Čak 70% Grka smatra da je sporazum izdaja.

Na izborima je Siriza izbila na drugo mjesto s 31,53% glasova, pokazuju službeni podaci nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi. Nova demokracija osvojila je 39,85% i kao pobjednik izbora dobit će još 50 mjesta u parlamentu. Micotakis, sin bivšeg premijera Konstantinosa Micotakisa, rekao je da su mu rezultati izbora dali snažan mandat za promjene, ali je dodao da će biti premijer svih Grka jer ih ima “premalo da bi ostali podijeljeni”. Obećao je niže poreze, veću privatizaciju javnih usluga i planove da se ponovno ispregovara dogovor s grčkim vjerovnicima koji bi omogućio da više novca bude reinvestirano u zemlju.

'Želim vidjeti prosperitet'

“Želim vidjeti prosperitet ovog naroda. Želim da se vrate djeca koja su otišla”, kazao je on Micotakis. Odaziv na izborima bio je 57% i jedan je od najnižih zadnjih desetljeća. Prema podacima grčkog MUP-a, ljevica je osvojila 110 od 300 mjesta u parlamentu, od toga komunisti 15, MeRA25 9 i Siriza 86. Konzervativci zajedno imaju 190 mjesta. Nova demokracija ima 158 mjesta s uključenih 50 dodatnih za pobjedu, Pokret za promjene 22, a Grčko rješenje 10.

Komentirajte prvi

New Report

Close