Nove mjere vratit će građane u vlakove i osigurati niže cijene karata

Autor: Poslovni.hr , 29. travanj 2016. u 13:48
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Četvrti paket zakona o željeznicama određuje sigurnost i interoperabilnost željezničkog prometa, te jača ulogu Europske agencije za željeznički promet kako bi se ostvario jedinstveni željeznički prostor EU-a.

Europski parlament usvojio je na jučerašnjoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu novi zakonodavni paket za poboljšanje željezničkog prometa u Europskoj uniji. Četvrti paket zakona o željeznicama određuje sigurnost i interoperabilnost željezničkog prometa, te jača ulogu Europske agencije za željeznički promet kako bi se ostvario jedinstveni željeznički prostor EU-a. Zastupnik Davor Škrlec podržao je novi željeznički paket te je u svom govoru na plenarnoj sjednici naglasio kako će nove mjere vratiti građane u vlakove, osigurati im bolju kvalitetu usluge, brže i sigurnije putovanje uz niže cijene karata.

„Vrlo je značajna liberalizacija željezničkog putničkog prometa, što znači da Vlada RH mora što prije poduzeti osposobljavanje i podizanje konkurentnosti Hrvatskih željeznica. Isto tako, potrebno je ubrzati ulaganje u modernizaciju željezničkih pruga i planirati projekte brze željeznice u regiji. Sve ove godine premalo se ulagalo u željezničku infrastrukturu koja je jedna od značajnijih oblika održivog transporta.“ – rekao je Škrlec.

Novi željeznički paket potaknut će investicije i modernizaciju pruga i vlakova te razvoj projekata multimodalnog integiranog sustava putnih karata što je posebno važno za Hrvatsku jer se građanima na taj način omogućava da kupnjom samo jedne putne karte koriste više različitih vrsta prijevoza, kao primjerice, kombinirani brodski i željeznički prijevoz. Zastupnik Škrlec, kao izvjestitelj za nacrt mišljenja o provedbi Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, posebno naglašava kako će kvalitetnija usluga putničkog prijevoza također omogućiti veću pristupačnost putovanja osobama s invaliditetom i on-line kupnju karata.

“Željeznice su najstariji Europski sustav za prijevoz putnika i robe, ali nažalost posljednjih nekoliko desetljeća nepravedno zapostavljen na uštrb cestovnog i zračnog prijevoza. Veće korištenje željezničkog putničkog prijevoza znači ujedno i smanjenje emisija stakleničkih plinova u sektoru transporta i otvaranje novih zelenih radnih mjesta. Zato ovaj četvrti paket zakona o željeznicama vidim kao povijesnu priliku da nakon uspostavljanja jedinstvenog zračnog prostora stvorimo jedinstveni željeznički prostor Europske unije.” – zaključuje Škrlec.

Komentirajte prvi

New Report

Close