Novac od privatizacije u fond za inovativne tehnologije

Autor: Poslovni dnevnik , 13. lipanj 2018. u 22:00
Država ima 50,6% tvrtke koja upravlja trima pariškim zračnim lukama, nije poznato koliko će prodati/REUTERS

Redefiniramo ulogu države u ekonomiji, s menadžerskog prelazimo na pristup baziran na ulaganjima u budućnost, kaže ministar gospodarstva.

Francuska vlada najavila je u srijedu prvi krug privatizacija u mandatu predsjednika Emmanuela Macrona, a prihode planiraju koristiti za financiranje novog fonda za inovacije i za smanjenje javnog duga.

Prema nacrtu zakona vlada namjerava smanjiti udjele u operateru zračne luke Aeroports de Paris, monopolistu za igre na sreću Française des Jeux i energetskoj grupi Engie. Vrijednost smanjenja udjela nije objavljena, a zakon bi trebao stupiti na snagu početkom 2019. Ministar gospodarstva Bruno Le Maire kazao je da je procijenjena vrijednost državnih udjela 15 milijardi eura i da će većina prihoda od privatizacije ići u državni fond za promicanje inovativnih tehnologija.

U lanjskoj kampanji Macron je obećao da će država uložiti 10 milijardi dolara u nove tehnologije poput umjetne inteligencije i robotizacije. "Prelazimo s menadžerskog na pristup baziran na ulaganjima u budućnost", izjavio je Le Maire. Francuski predsjednik dao je zeleno svjetlo za prodaju strateške imovine koja je dosad smatrana previše osjetljivom da bi pala u privatne – i još k tome strane – ruke.Tako se poznati proizvođač vlakova Alstom spaja s njemačkim Siemensom koji će postati njegov glavni dioničar.

Talijanski brodograditelj Fincantieri preuzeo je kontrolu nad velikim brodogradilištima na zapadu Francuske, koja ipak ostaju pod snažnim državnim nadzorom.

 

15 mlrd.

eura vrijednost državnih udjela u trima državnim tvrtkama

"Cilj je redefiniranje uloge francuske države u ekonomiji", naglasio je ministar i dodao da vlasnički udjeli nisu jedini način kako država utječe na poduzeća. Francuske su vlade u 20 godina pojačanim tempom prodavale velike kompanije poput France Telecoma, banke Credit Lyonnais, avioprijevoznika Air France i operatera autocesta, napominje AFP. Država još drži udjele u vojnoj industriji, nuklearnim eletranama i drugim granama teške industrije koje je Pariz obećao zadržati jer ih smatra važnim za nacionalnu sigurnost i suverenitet.

Drže 50,6% udjela u Aeroports de Paris, vlasniku i operateru pariških aerodroma Charles de Gaulle, Orly i Le Bourget. Vlada će prije prodaje Francaise des Jeux postrožiti zakone o kockanju. Državni udio u tvrtki je 72%.  U siječnju prošle godine prodano je 4,1% udjela u energetskoj kompaniji Engie kako bi država pomogla u financiranju posrnule nuklearne tvrtke Areva. Vlasnički udio države sveden je na 28,7%. Francuska je i dalje najveći dioničar u Engieju, najvećem neovisnom proizvođaču struje u svijetu i vodećem uvozniku ukapljenog prirodnog plina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close