Njemački sindikalci bore se protiv cjelodnevne dostupnosti

Ima li u eri pametnih mobitela i munjevite komunikacije slobodno vrijeme uposlenika uopće ikakvu šansu? Njemački političari i sindikalisti smatraju da je slobodno vrijeme nedodirljivo i da radnik ne mora uvijek biti dostupan.

Još donedavno je djelatnik neke tvrtke nakon završetka radnog vremena u pravilu (ako je to htio) za svog poslodavca bio nedostupan. Ako nije bio pri kućnom telefonu ili ako je jednostavno odlučio ne javljati se, problemi s radnog mjesta su u vrijeme odmora bili miljama udaljeni. No najkasnije od proširenja mobitela i na šire slojeve “radničke klase”, zaposlenici žive pod pritiskom vječne dostupnosti. Dostupnost izvan radnog vremena u najvećem broju slučajeva nije regulirana, tako da prisilna “dežurstva” nisu plaćena a sve više uposlenika ih prešutno trpi i doživljava kao dio suvremenog radnog odnosa.

Nekim njemačkim strankama i sindikatima se ovaj najnoviji perfidni udar na slobodno vrijeme uposlenika nimalo ne sviđa. Zato su Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), stranka Zelenih kao i predstavnici Njemačkog saveza sindikata (DGB) pokrenuli inicijativu kojom bi se zakonski regulirala “dežurstva” izvan radnog vremena i angažman “od kuće”. “Ja od Savezne vlade zahtijevam nove zakonske odredbe u vezi s psihičkim opterećenjem radnika”, rekao je predsjednik Michael Sommer u razgovoru za dnevnik “Bild” koji je novu odredbu opisao kao neku vrstu mjere protiv stresa.

Potpredsjednica SPD-a Manuela Schwesig otišla je dalje od Sommera te je zatražila jače uključivanje sindikalnih podružnica u regulaciju čimbenika dostupnosti izvan radnog vremena. “Niti jedan šef od svojih namještenika ne smije očekivati dostupnost 24 sata dnevno. No, mnogi poslodavci traže upravo takvo ponašanje od svojih podređenih”, kaže Schwesig. Beate Müller-Gemmeke, koja je u stranci Zelenih zadužena za socijalna pitanja, traži uvođenje neke vrste “mobitel-kodeksa” kojim bi unaprijed bila regulirana poslovna upotreba mobilne komunikacije nakon završetka radnog vremena. “Radni i privatni život se zbog smartphonea, elektronske pošte i vječite dostupnosti sve više stapaju. To je nedopustivo”, smatra Müller-Gemmeke.

Poslodavci su tu naravno drugačijeg mišljenja. Mario Ohoven, predsjednik Savezne udruge srednje velikih poduzetnika odbacio je zahtjeve za novim zakonima i pejorativno dodao kako državi ne treba neka nova pozicija “povjerenika za mobitele”.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve