Njemačka u Srbiju od 2000. uložila 1,6 milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 11. srpanj 2015. u 12:25
Njemački Continetal u Subotici radi od 2011. godine i zapošljava 650 radnika

U Srbiji radi 450 njemačkih kompanija koje zapošljavaju više od 25 tisuća osoba, a najavljuju su i nove investicije.

Vlada Srbije, Grad Subotica i njemačka kompanija Continental, jedan od najvećih svjetskih dobavljača autodijelova, sigurno ne slučajno, potpisali su u srijedu za vrijeme boravka njemačke kancelarke Angele Merkel u Beogradu Memorandum o razumijevanju za novu investiciju Continentala u Srbiji, vrijednu 17 milijuna eura.

Memorandum su u nazočnosti premijera Srbije Aleksandra Vučića potpisali srpski ministar gospodarstva Željko Sertić, generalni direktor Continentala za Srbiju Živko Topalović i gradonačelnik Subotice Jene Maglai. Continental radi u Subotici od 2011. godine gdje je u proizvodnju dijelove za rashladne uređaje u automobilima uložio 11 milijuna eura, i zapošljava 650 radnika.

Ulažu u proizvodnju
Ugovor o novoj investiciji, kako je rekao Sertić, bit će potpisan u sljedećih mjesec dana, a tvornica bi trebala biti otvorena u drugom dijelu 2016. godine. Država će tu investiciju podržati s tri milijuna eura, a Subotica će opremiti 2,5 hektara zemljišta za izgradnju nove tvornice Continentala. Sertić je objasnio da je obveza Continentala da u sljedeće tri godina zaposli 500 novih radnika, a poslije toga da u roku od pet godine u Srbiji zapošljava najmanje 1150 radnika.

 

20farmi

za uzgoj svinja planira u Srbiji otvoriti proizvođač mesa Tönnies

Markus Murk, potpredsednik Continentala, rekao je da je širenje poslovanja te kompanije u Srbiji potvrda da je zadovoljna poslovnim okružjem u Srbiji, podrškom vlade i lokale samouprave. On je najavio mogućnost novih ulaganja kompanije Continental u Srbiju, kojoj su, kako je rekao, potrebni obrazovani radnici i spremna je ulagati u njihovu obuku.Gospodarske veze s Njemačkom vrlo su značajne za Srbiju, što je posebno došlo do izražaja od kada vladu vodi Aleksandar Vučić.

U Srbiji posluje 450 njemačkih kompanija, među kojima su Leoni, Stada, Bosch i Siemens, a nedavno im se pridružio i proizvođač mesa Tönnies, koji je najavio investiciju od 420 milijuna eura koji će biti uloženi u proizvodnju tri milijuna svinja godišnje, na 20 farmi.Njemačka je od 2000. godine uložila u Srbiju 1,6 milijardi eura i jedan je od najvažnijih gospodarskih partnera Srbije i jedan od najvećih stranih ulagača. Prema riječima Marka Čadeža, predsjednika Gospodarske komore Srbije, Njemačka zauzima drugo mjesto kao vanjskotrgovinski partner Srbije, te se često na vrhu liste smjenjuje s Italijom. Nijemci uglavnom ulažu u proizvodnju, te značajno pridonose izvozu iz Srbije.

Otvaraju radna mjesta
Nedavno je proširena proizvodnja farmaceutske kompanije Hemofarm iz Vršca koja je u vlasništvu Stade. "Ne samo da su došli ovdje i zapošljavaju više od 25.000 osoba, već stalno šire svoje proizvodne pogone i otvaraju nova radna mjesta", rekao je Čadež u programu RTS-a. Prema njegovom mišljenju, potencijali za nastavak gospodarske suradnje između Njemačke i Srbije i nova ulaganja postoje u prehrambenoj industriji, IT sektoru, turizmu kao i u modnoj idnustriji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close