Njemačka bez poreza na zračni promet poželjnija

Autor: Saša Paparella , 25. listopad 2017. u 15:33
Nameti u zračnom putničkom prometu uvedeni su 2011., Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Ukidanje donosi 67 mlrd. eura u 12 godina.

Ukidanje njemačkog poreza u zračnom prometu putnika poduprlo bi njemačko gospodarstvo za ukupno 67 milijardi eura u idućih 12 godina, pokazala je studija PricewaterhouseCoopersa (PwC).

Studija je izrađena na zahtjev lobističkog udruženja u zrakoplovstvu A4E, a tiče se poreza u zračnom putničkom prometu koji se primjenjuje na odlazne putnike s njemačkih aerodroma, uz izuzetak onih u tranzitu.

U izvješću se navodi da bi ukidanje toga poreza Njemačku učinilo poželjnijim odredištem za putovanja, generirajući joj godišnje 1,08 milijardi eura putem neizravnih poreza, čime bi se i više nego nadoknadili izgubljeni prihodi u proračunu u slučaju ukidanja poreza.

Njemačka je 2011. uvela namet u zračnom putničkom prometu kako bi godišnje namaknula približno milijardu eura, u sklopu proračunskih mjera vrijednih desetine milijardi eura koje su uvedene zbog globalne financijske krize. “Ukidanjem svih nameta u putničkom zračnom prometu broj putnika bi se do 2020. povećao za više od 24,6 milijuna, od kojih više od polovine čine turisti”, kazao je izvršni direktor u A4E Thomas Reynaert.     

Komentirajte prvi

New Report

Close