NIS u novosadsku rafineriju ulaže 100 mil. $

Autor: Poslovni dnevnik , 21. listopad 2013. u 22:00
Posao će dobiti više od 200 radnika

Umjesto naftnih derivata u Rafineriji nafte Novi Sad proizvodit će se kvalitetna maziva.

Rafinerija nafte Novi Sad uskoro će biti obnovljena, a umjesto naftnih derivata u njoj će se proizvoditi maziva, piše novosadski Dnevnik.

List navodi izjavu Kirila Kravčenka, generalnog direktora Naftne industrije Srbije, da su toku pripreme za modernizaciju postrojenja, a cijela investicija je vrijedna više od 100 milijuna dolara. Zahvaljujući tom ulaganju, rafinerijski pogoni ipak će biti sačuvani, a na tržište će biti plasirana bazna ulja širokog spektra. U novosadskoj rafineriji proizvodit će se kvalitetna maziva, a ne derivati nafte, a prema riječima Kravčenka, rijetke su u svijetu rafinerije s takvim proizvodnim programom maziva.

Takva rafinerija postoji u Švedskoj, a nakon modernizacije i planirane izgradnje, novosadska rafinerija bit će jedinstvena u ovom dijelu Evrope.Još prošle godine, kada su najavljeni modernizacija i ulaganja u novosadsku rafineriju rečeno je da bi radovi trebali početi ove godine, a njihov završetak i plasman proizvoda na tržišta planira se za 2015. godinu. Sadašnji planovi slični su onim o kojima se govorilo prošle godine, da se poslije modernizacije i revitalizacije postrojenja u Rafineriji nafte u Novom Sadu na tržište plasira 180.000 tona kvalitetnih mineralnih baznih ulja, koja imaju širok spektar namjene: koriste se za proizvodnju auto-guma, u elektroenergetici i u kemijskoj industriji.Trenutno u toj rafineriji radi osamdesetak radnika, a treba očekivati da će se njihov broj znatno povećati, zaključuje Dnevnik. Baš kao što je početak radova u toj rafineriji najavljen prošle godine, tada je rečeno i da se, po završetku investicije, očekuje da u tom pogonu posao dobije više od 200 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close