Nastavak pregovora na Cipru nakon dvogodišnje stanke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2014. u 14:48
Thinkstock

Predstavnici dviju najvećih etničkih skupina na Cipru, grčke i turske, kazali su da će se pregovori voditi prema uspostavi federacije dviju regija čime bi se ponovno ujedinio desetljećima podijeljeni otok.

Pregovori ciparskih Grka i Turaka o ujedinjenju otoka nastavili su se u utorak u Nikoziji nakon dvogodišnjeg prekida, u pokušaju da se završi dugogodišnji sukob koji ugrožava približavanje Turske Europskoj uniji i komplicira njezine odnose s Grčkom, prenose agencije.

Predstavnici dviju najvećih etničkih skupina na Cipru, grčke i turske, kazali su da će se pregovori voditi prema uspostavi federacije dviju regija čime bi se ponovno ujedinio desetljećima podijeljeni otok, prenosi Reuters.

Predsjednik Republike Cipra Nicos Anastasiades i čelnik Turske Republike Sjeverni Cipar (TRSC) Dervis Eroglu počeli su susret oko podneva u prostorijama UN-a u nekadašnjoj zračnoj luci u Nikoziji, u nazočnosti UN-ove izaslanice za Cipar Lise Buttenheim.

Zračna luka je na području koje dijeli dva entiteta nakon podjele otoka prije gotovo 40 godina koja se dogodila kao rezultat turske invazije što je bila odgovor na pokušaj državnog udara s planom pripojenja Grčkoj.

Tuske snage još zauzimaju trećinu ciparskog sjevera i samo je Republika Cipar, koja kontrolira južni dio, međunarodno priznata a TRSC priznaje jedino Ankara.

Zemlja je tako 2004. podijeljena ušla u Europsku uniju nakon neuspjeha prvog ugovora o ujedinjenju koji je na referendumu dobio snažnu potporu ciparskih Turaka ali su ga odbacili ciparski Grci, prenosi agencija AFP.

Pregovori su se teškom mukom nastavili 2008. a četiri godine poslije su prekinuti. Nakon višemjesečnih oštrih rasprava dvojica čelnika su se u petak dogovorila da će UN pripremiti smjernice u kojima će se utvrditi okviri pregovora. Glavna tema susreta koji se održava u utorak uglavnom je ratifikacija tog dogovora.

Nekoliko stranaka ciparskih Grka izrazilo je svoje neslaganje s nastavkom pregovora. No Anastasiades je u petak istaknuo da je taj dogovor o smjernicama tek prvi korak.

"Najteže nas još očekuje. Zajednička izjava nije rješenje za ciparski problem ali zadaje parametre po kojima dvije zajednice, ali i Turska, moraju ići dalje kako bi pronašli rješenje koje će prihvatiti ciparski Grci, ne zanemarujući prava ciparskih Turaka", rekao je.

Po informacijama koje su neslužbenim kanalima dospjele u medije, u slučaju konačnog dogovora tekst predviđa referendum na čitavom otoku.

Godine 2012. mirovne pregovore su prekinuli ciparski Turci kada je vlada ciparskih Grka preuzela predsjedanje EU-om.

Financijska kriza u grčkom dijelu Cipra zatim je odgodila njihov nastavak. A otkriće energetskih ležišta u podmorju oko otoka i u blizini izraelske obale promijenila je međunarodnu i regionalnu raspodjelu moći, dajući prednost stanovitom optimizmu kada je riječ o mogućem napretku pregovora.

Izrael koji razmišlja o izvozu plina preko plinovoda koji ide kroz ciparske vode i kroz Tursku i o ulaganju u tvornicu ukapljenog plina na tom sredozemnom otoku "neće dati svoj plin Cipru ako se ne pronađe rješenje", istaknuo je Hubert Faustmann, profesor povijesti i političkih znanosti na sveučilištu u Nikoziji.

Sjedinjene Države, kao i EU, koje bi mogle izvući korist iz tih resursa, žele ukloniti izvor napetosti na tom području, budući da se Turska protivi ciparskom korištenju plina ističući da zalihe pripadaju svim stanovnicima otoka.

Usto, kako je jug otoka, na rubu stečaja, morao zatražiti međunarodni paket pomoći koji mu je odobren uz drakonske uvjete, mnogi se za te energetske izvore hvataju kao za slamku spasa.

Komentirajte prvi

New Report

Close