Nakon ciparskog odbijanja eurozona očekuje ‘protuprijedlog’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. ožujak 2013. u 08:27
Cipar / EPA

Cipru je za stabilizaciju financija potrebno oko 17 milijardi eura, a europski prijedlog prvi put u povijesti zadire u neotuđivo pravo privatnog vlasništva.

Eurozona očekuje od ciparskih vlasti "protuprijedlog" pošto je ciparski parlament odbacio paket mjera pomoći kojim je EU kanio spasiti tu zemlju od bankrota. "Očekujemo protuprijedlog s jednakim učinkom", rekao je u Bruxellesu za AFP jedan dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Ciparski parlament u utorak je s 36 glasova protiv i 19 suzdržanih odbio plan pomoći težak 10 milijarda eura koji su Međunarodni monetarni fond i eurozona uvjetovali porezom od maksimalno 9,9 posto na bankovne depozite. Cipru je za stabilizaciju financija potrebno oko 17 milijardi eura, a europski prijedlog prvi put u povijesti zadire u neotuđivo pravo privatnog vlasništva i zahtijeva od Cipra da porezom na štednju osigura još 5,8 milijardi eura. Eurozona sada, nakon odluke ciparskog parlamenta, očekuje protuprijedlog iz Nikozije s istim učinkom.

U utorak navečer nakon burne rasprave ciparski je parlament s 36 glasova protiv i 19 suzdržanih odbio paket pomoći. Grčka je vlada, pak, zatražila od eurozone da "korigira" paket pomoći koji je parlament odbio, rekao je predsjednik socijalistčke stranke Evangelos Venizelos, manjinski partner u vladi Antonisa Samarasa. Venizelos je kazao da je predloženi paket bio "povijesna pogreška eurogrupe" i naglasio je da se hitno mora korigirati kako bi se zaštitio i Cipar i stabilnost eura.

Peer Steinbrueck, koji će najesen na parlamentarnim izborima biti socijaldemokratski protivnik njemačke kancelarke Angele Merkel u utorak je ocijenio da je kancelarka odgovorna za ciparsko odbijanje toga plana te da je riječ o "očitoj političkoj pogreški". "Odluka ciparskog parlamenta da odbije europski paket pomoći pokazuje kako je projekt koji je nastao uz doprinos ministra financija Wolfganga Schaeublea i kancelarke propao", rekao je. "I mali su se štediše prepali i to je samo pojačalo krizu. To je očita politika pogreška".

Ciparski mediji pišu o tome kako vlada sada pokušava s trojkom (EU, MMF i Europska središnja banka) ponovno pregovarati o uvjetima dobivanja europske pomoći, a istovremeno smisliti drugi način da dođe do 5,8 milijarda eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close