Najveća svjetska naftna kompanija ostvarila dobit od 224 milijarde dolara: Svoje rezerve procjenjuju na 52 godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. travanj 2019. u 12:23
Foto: Reuters

U kompaniji procjenjuju dokazane rezerve nafte na 227 milijardi barela a ukupne rezerve ugljikovodika na 257 milijardi barela ekvivalenta nafte.

Najveća svjetska naftna kompanija Saudi Aramco poslovala je u prošloj godini s dobiti od 224 milijarde dolara, izvijestila je u ponedjeljak agencija Fitch Ratings na temelju uvida u poslovne knjige saudijske tvrtke, zatvorene nakon nacionalizacije.

Prošlog četvrtka Aramco je priopćio kako namjerava kupiti 70-postotni udio u također saudijskom petrokemijskom divu SABIC-u za 69,1 milijardu dolara, čime bi se de facto spojile dvije najveće kompanije u Saudijskoj Arabiji.

Saudi Aramco planira financirati tu transakciju izdanjem obveznica pa su prvi puta od nacionalizacije, provedene prije više od 40 godina, omogućili uvid u svoje poslovne knjige agencijama Fitch i Moody's.

Agencija Fitch ocijenila je kreditnu sposobnost tvrtke ocjenom 'A+', stupanj ispod najviše investicijske kategorije, uz obrazloženje da većinu zarade tvrtke preuzima vlada Saudijske Arabije, koja njome financira oko 70 posto projiciranih državnih prihoda ukupnog iznosa 260 milijardi dolara.

Kada bi tvrtka bila neovisna o državi, ocjena bi bila 'AA+' s obzirom na financije, ogromne rezerve ugljikovodika i niske troškove proizvodnje, i bila bi izjednačena s onom drugih međunarodnih naftnih tvrtki, napominju u Fitchu.

U Aramcu procjenjuju dokazane rezerve nafte na 227 milijardi barela a ukupne rezerve ugljikovodika na 257 milijardi barela ekvivalenta nafte, što bi odgovaralo vijeku trajanja rezervi od 52 godine, konstatiraju u agenciji, zaključujući da su rezerve solidne mjereno međunarodnim standardima.

Komentirajte prvi

New Report

Close