Najbogatiji Česi zavladali slovenskom online trgovinom

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2018. u 07:55
Mimovrste je najveći trgovac među slovenskim online trgovinama

Česi obećavaju da će Ceneje.si zadržati objektivne preporuke tj. da neće davati prednost njihovom portalu.

Slovenska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) postavila je niz uvjeta pod kojima češka investicijska grupa Rockaway Capital može kupiti Ceneje.si, vodeći portal za usporedbu cijena proizvoda u slovenskim online trgovinama.

Prema pisanju portala Siol.net, Česi već imaju u rukama Mimovrste, najveću online trgovinu u Sloveniji, koja je u 2016. godini povećala prodaju za više od 25% na 44 milijuna eura. Svakog mjeseca imaju više od 1,6 milijuna posjetitelja i prosječno više od 50 tisuća izvršenih narudžbi. Ako bi Česi preuzeli portal Ceneje.si, sada u rukama skupine poduzetnika među kojima je najveći Željko Radilović, mogli bi imati preveliku prednost na tržištu jer bi vladali glavnim kanalom za usporedbu cijena između Mimovrste.si i konkurentnih online trgovina.

 

44 mil.

€ vrijedila je prodaja na portalu Mimovrste.si. 2016. godine

Ostaju neutralni algoritmi? 
AVK je bio zabrinut da bi u tom slučaju portal Ceneje.si pri rangiranju i prikazivanje oglasa prednost davao sestrinskoj tvrtki Mimovrste, također bi dobili pristup strateškim informacijama koje je prikupio Ceneje.si od drugih online trgovaca. Da od AVK-a ne bi dobio crveno svjetlo Rockaway Capital je uvjeravao da neće zloupotrijebiti položaj na tržištu te da je spreman na ustupke. Tako su tvrdili da na Ceneje.si načinom prikaza oglasa neće biti razlike između proizvoda Mimovrste i drugih online trgovaca koji oglašavaju na tom portalu.

Također, da će Ceneje.si zadržati neutralne i objektivne algoritme za pretraživanje i razvrstavanje koje koristi za oglašavanje različitih online trgovaca, te da će Ceneje.si zadržati neutralne i objektivne preporuke, npr. u svojoj sekciji Aktualno, i neće davati prednost proizvodima s portala Mimovrste. Konačno, AVK je dopustio koncentraciju između Mimovrstea i Ceneje.si.

Pokreću online televiziju
Rockaway Capital koji okuplja neke od najbogatijih Čeha, kao što su Patrik Tkáč, Daniel Křetínský in Peter Kellner (PPF Group) ne skriva želju da postane najveći online trgovac u srednjoj i istočnoj Europi.

Pohod su započeli 2015., kada su kupili Mall, jednog od najvećih online trgovaca u regiji, čiji je dio Mimovrste. Nastavili su s akvizicijama online trgovina, izdavača i turističkih agencija, a ove godine u Češkoj će pokrenuti online TV. 

Komentirajte prvi

New Report

Close