Najbogatiji Čeh kupuje podružnice Telenora u Srbiji i Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2018. u 22:00
Telenor u Srbiji ima tri milijuna korisnika

Kellner ima udjele i u operateru mobilne mreže O2 Czech Republic, proizvođaču zlata Polymetal International i tvrtki Home Credit Group.

Švedska kompanija Modern Times (MTG) prodala je medijsku kompaniju Nova češkoj grupi PPF, u vlasništvu Petra Kellnera, najbogatijeg Čeha, priopćile su obje strane. Očekuje se da će PPF kupiti podružnicu norveške telekomunikacijske kompanije Telenor u Bugarskoj, zajedno s poslovanjem u Srbiji (3 mil. korisnika) i Crnoj Gori (oko 360.000 korisnika), a moguće je i da će dodati mađarskog operatera, javlja B92.

Ako Kellner kupi Telenor u Bugarskoj, koji je trenutno jedini mobilni operater koji ne nudi televizijske i medijske usluge, velike su mogućnosti da će nastati kombinacija dvije vrste poslovanja za proširenje na medijskom i tržištu telekomunikacija, objašnjava B92. Modern Times Grupa prodala je 95 posto svojih dionica u bugarskoj medijskoj grupi, a PPF je dobio preostalih pet posto dionica od Istočnoeuropskog medijskog holdinga, priopćila je češka grupa. 

Prodali po nižoj cijeni
Ukupna vrijednost kupoprodaje iznosi 185 milijuna eura, što je znatno niže od cijene za koju je MTG kupio Novu TV 2008. godine. Švedska kompanija je za kabelski kanal New + platila 620 milijuna eura, a kupila je i časopis Eva. Ranije, MTG je imao samo Diema TV kanal.  Šveđani tvrde da će novac iz ugovora u Bugarskoj biti uložena u skandinavske djelatnosti grupe, u studije i globalni digitalni biznis.

Nova je najveća medijska grupa u Bugarskoj i sastoji se od 7 televizijskih kanala i 19 online kompanija, koje su zajedno ostvarile prihod od 100 milijuna eura u 2017. godini dok je operativna dobit iznosila 19,7 milijuna eura.  Televizija je imala 151,8 milijuna leva prihoda u 2016. godini, a grupa zapošljava 650 osoba. 

Suradnja sa Sprintom
Financijskom grupom PPF upravlja milijarder Petr Kellner, a specijalizirana je za bankarske i finansijske usluge, ali i za telekomunikacije, nekretnine i drugo. Posluju na mnogim europskim tržištima, kao i na tržištu Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Azije. Imovina Kellnerove kompanije procijenjena je na 35 milijardi eura. Bloomberg navodi da ta kompanija, sa sjedištem u Amsterdamu, ima udjele u operateru mobilne mreže O2 Czech Republic, proizvođaču zlata Polymetal International i tvrtki Home Credit Group.

Prema Forbesu, Petr Kellner, najbogatiji čovjek u Češkoj (posjeduje 16,2 mlrd. dolara), poslovne aktivnosti započeo je početkom 90-tih prodajom uredske opreme.  Posudio je milijun dolara i pokrenuo investicijski fond putem kojeg je tijekom privatizacije kupio kontrolni udio u najvećem češkom osiguravatelju. Kellnerova grupa PPF značajni je dioničar Home Credita, tvrtke za financiranje potrošača s poslovanjem u Češkoj i 10 drugih zemalja, uključujući Kinu i Rusiju. 

U 2015. Home Credit je osnovao joint venture s američkim mobilnim operaterom Sprintom kako bi u SAD-u osigurao financiranje kupovine mobilnih telefona.  Neki od drugih Kellnerovih poduzetničkih poduhvata, uz spomenutu telekomunikacijsku kompaniju O2 Czech Republic, uključuju PPF Bank i komercijalne nekretnine. Kellner, zajedno sa suprugom, stipendira studente u svojoj školi Open Gate, poznat je kao sakupljač suvremenih čeških fotografija i vodeći je sponzor knjižnice za bivšeg češkog predsjednika Vaclava Klausa. 

Rast Kellnerovog carstva

Zajedničko poduzeće s Generalijem
PPF Grupa kupila je TV Novu, prvu privatnu televizijsku postaju u Češkoj 2002. godine. Tada je 2005. godine, nakon stabilizacije poslovanja, kompaniju uspješno prodala medijskoj grupi CME. U 2008. godini PPF Grupa i talijanski Generali osnovali su osiguravajuće društvo. Od 2013. godine grupa je imala u vlasništvu imovinu vrijednu 22,1 milijardu eura, uključujući različite nekretnine, energetiku, poljoprivredu i drugo.

Komentirajte prvi

New Report

Close