Dionica ‘pod naponom’: Na pragu ‘otključavanja’ najvećeg bonusa na svijetu

Autor: Tomislav Pili , 16. siječanj 2020. u 08:17
Izvršni direktor Elon Musk/REUTERS

Ako do 2028. uspije ispuniti sve uvjete, na račun čelnika američkog proizvođača električnih vozila ‘sjest’ će 50 milijardi dolara.

Eksplozivan rast cijene dionica Tesle u proteklih šest mjeseci doveo je njezina prvog čovjeka Elona Muska na prag dobivanja prvih 350 milijuna dolara u tranši bonusa koji ukupno vrijedi 50 milijardi dolara.

Ako za osam godina uspije ispuniti sve uvjete, taj bi ga bonus – do sada najveći u korporativnoj Americi – mogao učiniti najbogatijim čovjekom na svijetu. Rapidan rast vrijednosti pravo je čudo s obzirom da gotovo cijeli Wall Street smatra da cijena Teslinih dionica treba – padati.

Tri puta vrednije
Vrijednost dionica američkog proizvođača električnih automobila u utorak je ojačala dodatnih 2,5 posto čime se cijena popela na 538 dolara. Pri toj cijeni Tesla na burzi vrijedi 97 milijardi dolara što je više nego što zajedno vrijede ikone američke autoindustrije, Ford i General Motors. Ovako visoka vrijednost rezultat je utrostručenja vrijednosti dionica od početka lipnja prošle godine.

Samo tijekom dva tjedna ove godine cijena je porasla 30 posto. Da bi Tesla dohvatio kapitalizaciju od 100 milijardi dolara, cijena dionica treba porasti nešto više od tri posto kako bi dohvatila 554,80 dolara. Prelaskom praga od 100 milijardi dolara ispunit će se jedan od preduvjeta da bi izvršni direktor Elon Musk dobio prvu od 12 tranši bonusa u obliku opcija na Tesline dionice koje ukupno vrijede 50 milijardi dolara. Podsjetimo, Musk je predstavio taj sustav nagrađivanja 2018., a dioničari su mu dali zeleno svjetlo.

Taj milijarder ne prima plaću za vođenje kompanije, već će mu ti bonusi biti jedina financijska nagrada za njegov rad. Osim što kapitalizacija mora prijeći 100 milijardi dolara, mora se iznad te razine održati u jednomjesečnom i šestomjesečnom razdoblju. Ako se to dogodi, Musku će biti dodijeljene opcije za kupnju 1,7 milijuna dionica Tesle po nižoj cijeni od tržišne, a razlika iznosi 350 milijuna dolara.

Opcije u bonusu odnose se na ukupno 20,3 milijuna dionica. Inače, Musk trenutno posjeduje 34 milijuna Teslinih dionica te još 4,5 milijuna opcija iz programa nagrađivanja iz 2012. za koji je ispunio 90 posto preduvjeta. To mu daje kontrolu nad 22 posto udjela u kompaniji. Valja naglasiti kako je u vrijeme predstavljanja sustava Muskova nagrađivanja prije dvije godine malo tko vjerovao u njegovu realizaciju. Naime, kompanija je u to vrijeme vrijedila 59 milijardi dolara i jedva je bila profitabilna.

Druga tranša bonusa Musku će biti isplaćena kada burzovna kapitalizacija dosegne 150 milijardi dolara. Iduće tranše dospijevaju za svako povećanje kapitalizacije za 50 milijardi dolara, sve do 650 milijardi dolara. Osim ove vrtoglave sume, "otključavanje" punog iznosa bonusa ovisi i o dostizanju prihoda od 175 milijardi dolara (danas su na 24 milijarde dolara) te podizanju dobiti sa sadašnjih dvije milijarde dolara na 14 milijardi dolara. Sve to Musk mora učiniti do 2028. godine.

Kompanija u ekspanziji
Dosadašnji rast cijene Teslinih dionica zasluga je većih isporuka vozila, poboljšanja profitabilnosti te rastućeg uvjerenja automobilske industrije da su električni automobili ključni u zadovoljavanju ograničenja emisija ispušnih plinova. K tome, Tesla je u ekspanziji. Nakon dovršetka tvornice u Šangaju, Musk je najavio gradnju tvornice i razvojnog centra pored Berlina, a temeljno poslovanje prodaje automobila ove bi godine konačno trebalo postati profitabilno.

Međutim, većina investitora u SAD-u i dalje sumnjičavo gleda na obećanja da kompanija može konstantno biti profitabilna, uvećavati prihode i imati pozitivan novčani tok. Većina tamošnjih financijskih analitičara preporuča prodaju dionica, a Teslina je vrijednosnica među najkorištenijima za kratku prodaju, odnosno zaradu na padu cijene. Ian Keas, direktor tvrtke za savjetovanja Longnecker & Associates ističe za Reuters kako je Teslin sustav nagrađivanja vrlo orijentiran na rezultate. "No, je li Musk jedina osoba koja može biti izvršni direktor i donijeti tu vrijednost dioničarima? To je pitanje za milijardu dolara", zaključuje Keas.

Komentirajte prvi

New Report

Close