Mrežom autocesta Vučić želi nadmašiti Hrvatsku

Autor: Poslovni dnevnik , 31. srpanj 2015. u 13:15
Srbija bi kroz dvije godine trebala imati 12,5 metara autoceste po kvadratnom kilometru/Fotolia

U regiji prema Vučićevu kriteriju najslabije stoji Crna Gora bez ijednog izgrađenog kilometara autocesta, slijede BiH i Makedonija.

Gradimo ogroman broj kilometara autocesta. Samo na Koridoru 10 gradimo 85 i 80 kilometara, uz još 138 kilometara na drugom mjestu.

To je 300 kilometara koje bi trebali dobiti u naredne dvije godine, poručio je srpski premijer Aleksandar Vučić. Dodao je kako za preostale projekte koje treba ugovoriti još nije dogovoren model i da će se tek vidjeti hoće li se ući u posao s Kinezima ili Azerbajdžancima. Prema njegovim riječima, razgovori su u završnoj fazi. Kako javlja B92, Vučić je rekao i da će Srbija prvi put u povijesti na nekim dionicama tri mjeseca ranije na nekim dionicama dovršiti Koridor 10, tako da će se prema Makedoniji i Bugarskoj putovati autocestom.

 

669,1km

autocesta izgrađeno je u Srbiji, a gradi se još 300 kilometara

Hrvatskih 901,4 km
"Postajemo zemlja s postotno najvećom dužinom autocesta u regiji u odnosu na površinu", kazao je Vučić i dodao kako je uvjeren da će Srbija, po dužini autocesta, biti čak i ispred Hrvatske. Prema podacima Puteva Srbije, pišu Nezavisne novine, u Srbiji trenutno ima 669,1 kilometara autocesta i, kada se tome pribroji najavljenih 300 kilometara, dolazi se do ukupno  969,1 kilometara mreže autocesta kroz tu zemlju.

S obzirom na to da površina Srbije iznosi 77.453 kvadratna kilometra, kroz dvije godine Srbija bi trebala imati imati 12,5 metara autocesta po kvadratnom kilometru površine.  S druge strane, Hrvatska ima 901,4 kilometara autocesta i površinu od 56.594 kvadratna kilometra, pa prema kriteriju na koji se pozvao srpski premijer imamo 15,9 metara autocesta po kvadratnom kilometru.

Slovenci rekorderi
Slovenija pak ima 513 kilometara autocesta na površini od 20.273 kvadratna kilometra, pa je uvjerljiv rekorder u odnosu na države bivše SFRJ s 25,3 metra autocesta po kvadratnom kilometru. Bosna i Hercegovina ima skromnih 124 kilometara autocesta na površini od 51.197 kvadratnih kilometra, odnosno tek 2,4 metra autocesta po kvadratnom kilometru teritorija. Nešto je bolja Makedonija koja ima 192 kilometra autocesta na površini od 25.713 kvadratnih kilometara, ili 7,5 metara autoputa po kvadratnom kilometru. Crna Gora se pak uopće ne nalazi u ovoj konkurenciji s obzirom da nema niti jedan kilometar autocesta. No, lani je ugovorena gradnja autoceste od Bara do Boljara u dužini od 169,2 kilometara, pa će Crnogorci, kada se završi gradnja, imati 12,25 metara autoputa po kvadratnom kilometru. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Samo su srbijanski kompleksi veći od njihovih laži!

Valjda će imati za kamate…

Kao da je sto vise ACa = sreća!? Sta je Hrvatska dobila sa AC dalje od Splita? Samo probleme za održavanje.Totalno nerentabilno i neisplativo. Dubrovčanima se subvencionira cestarina pa to dnevno koristi 5! ljudi. AC je trebala stati u Splitu pa ne bi sad bilo razgovora o koncesiji…


kad nije uspeo otet, sada mora sam da gradi

I ono što je sagradio je s našom lovom. Sad će uzimat svojima a za sve će krivit “secesioniste”.

New Report

Close