Miškoviću porasla dobit zbog izvoza jabuka Rusima

Autor: Poslovni dnevnik , 03. svibanj 2015. u 22:00
Ove godine u Čelarevu se očekuje urod od 22.000 tona jabuka/FOTOLIA

Miroslav Mišković uložio je 40 mil. eura u plantažu jabuka Podunavlje, što se sada pokazuje kao odličan potez.

Prihodi srpske kompanije Delta Holding, u vlasništvu Miroslava Miškovića, u prvom tromjesečju 2015. porasli su za 9,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 13,7 milijardi dinara.

 

400ha

je površina plantaže

Operativna dobit prije oporezivanja bila je veća za 23,1 posto nego u istom razdoblju 2014. Najveći dio prihoda Delta Holdinga u prva tri mjeseca 2015. ostvaren je u Delta Agraru, čak 62 posto, odnosno 8,5 milijardi dinara, a u sektoru agrara zabilježen i najveći rast izvoza od čak 155 posto, čime je dosegnuta vrijednost od 13,4 milijuna eura. Najzaslužnija za tako dobre rezultate Delta Agrara (i cijelog holdinga) je plantaža jabuka Podunavlje u Čelarevu (u općini Bačka Palanka), u koju je uloženo 40 milijuna eura, a koja je prošle godine imala urod od 17.000 tona jabuka, a ove godine se očekuje 22.000 tona.

 

40mil.

€ uloženo je u voćnjak

Na 400 hektara plantaže jabuka, podignute prije osam godina, postiže se urod od 80 posto jabuka prve klase, od čega 80 posto završi na tržištu Rusije, što govori da je Mišković u vrijeme ruskih sankcija zapadnim proizvođačima voća napravio odličan posao. "Imamo 400 hektara pod jabukama i to ni slučajno nije konačna površina", rekao je za Večernje novosti Zoran Đogić, menadžer voćarstva i vinogradarstva u Delta Agraru. "Mi jedini u Srbiji uzgajamo čak tri vrste ekskluzivnih, klupskih jabuka, za koje je potrebno pokazati jako dobre rezultete prilikom gajenja klasičnih jabuka", objašnjava Đogić.

 

1000km

dugi su redovi jabuka

Inače, cijela proizvodnja u Podunavlju upravljana je računalnim sustavom. Miškoviću je toliko dobro krenulo s voćem da već planira širenje proizvodnje u drugim dijelovima Srbije. Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice, izjavio je prije nekoliko dana da kompanija Delta Agrar kupuje tvrtku Pinki u stečaju. Prema njegovim riječima Delta Agrar namjerava na južnim padinama Fruške gore oživjeti nekoliko stotina hektara plantaža voća. Tvrtka Pinki bila je jedan od najvećih proizvođača i izvoznika voća u bivšoj Jugoslaviji.

 

1,4mil.

sadnica jabuka u voćnjaku

"Dolazak Delta Agrara izuzetno nam je značajan jer donosi nova radna mjesta. Mnogi lokalni stanovnici godinama su radili u Pinkiju, dobro se razumiju u voćarstvo, a u tom kraju postoji i tradicija voćarske proizvodnje", rekao je Nedimović. Kompanija Pinki inače ima i svoje hladnjaču, nekoliko jezera i građevinske i druge objekte. 

Europski izvoz

Krivotvoreni dokumenti

Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Roseljhoznadzor uvest će organičenje na uvoz jabuka iz Srbije zbog krivotvorenja srpskih fitosanitarnih certifikata u Europi. "Europljani masovno krivotvore dokumente za Rusiju. Provjerili smo 33 certifikata za srpske jabuke, samo jedan pokazao se kao pravi", rekao je čelnik Roseljhoznadzora Sergej Dankvert. Rusija je ranije ograničila uvoz jabuka iz Bugarske.

Komentirajte prvi

New Report

Close