Miris Hladnog rata u odnosima Rusije i SAD-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. veljača 2013. u 11:30
V.Putin, B.Obama (Epa)

Odnosi između dviju zemalja započeli su svoju silaznu putanju u proljeće 2012. nakon izbora Vladimira Putina na treći predsjednički mandat.

Odnosi Rusije i SAD-a tako su loši da odišu hladnoratovskim ozračjem i daleko su od poboljšanja koje je obećao Barack Obama na početku svog prvog mandata, piše u subotu dopisnik AFP-a iz Moskve i podsjeća na najnovije trzavice u odnosima dviju zemalja uzrokovane tzv. listom Magnitski i zabranom da Amerikanci usvajaju rusku djecu.

Odnosi između dviju zemalja započeli su svoju silaznu putanju u proljeće 2012. nakon izbora Vladimira Putina na treći predsjednički mandat. Putin je za predsjednika bio izabran 2000. i 2004., a od 2008. do 2012. bio je premijer. Putin je prošle godine optužio SAD za financiranje oporbenih prosvjeda i akcija u Rusiji te je pod snažnu kontrolu stavio razne nevladine udruge koje se financiraju iz inozemstva, a koje brojni Rusi doživljavaju kao "špijune" i "izdajnike". Moskva je također zabranila aktivnosti Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) zbog "miješanja u politički život Rusije".

No, vrhunac sukoba predstavlja slučaj preminulog ruskog odvjetnika i revizora Sergeja Leonidoviča Magnitskog koji je 2009. preminuo u 37. godini života u pritvoru. On je ruske dužnosnike optužio za prijevaru tešku 130 milijuna eura na štetu zapadnih investicijskih fondova, ali je umjesto pokretanja istrage ruski vrh odlučio utamničiti Magnitskog. U pritvoru je proveo 358 dana i umro je u zatvoru tjedan dana prije isteka jednogodišnjeg dozvoljenog roka za pritvor bez podizanja optužnice. Postao je međunarodni 'cause celebre', njegov slučaj je prava slika tamne strane 'Putinizma', tvrdi Financial Times, a američka je vlada krajem 2012. donijela i zakon Magnitskog protiv umiješanih ruskih dužnosnika u spomenutu prevaru.

Putin je odmah odgovorio i krajem prosinca uveo zakon kojim se zabranjuje posvajanje ruske djece u SAD-u, što se smatra jednom od najneprijateljskijih mjera koje je Moskva poduzela prema Washingtonu od kraja Hladnog rata. Ruski analitičar Fedor Lukianov smatra da je od povratka Putina u Kremlj njegova Rusija napravila jedan konzervativni zaokret koji onemogućuje novi početak u rusko-američkim odnosima.

Komentirajte prvi

New Report

Close