Merril Lynch kupio tražbine slovenskih banaka za 70 posto od nominalne vrijednosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. travanj 2015. u 17:14
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Neki slovenski analitičari smatraju da je umjesto prodaje dugova ugroženih poduzeća trebalo raditi na njihovu financijskom restrukturiranju.

Slovenska "loša" banka koja je preuzela teško naplativa kreditna potraživanja komercijalnih banaka u postupku njihove sanacije i banka Bank of America, odnosno njena investicijska divizija Merrill Lynch International Limited, sklopile su ugovor po kojemu su američki investitori kupili potraživanja slovenskih banaka u nominalnoj vrijednosti 130 milijuna eura.

Kako je u srijedu prenio poslovni list "Finance", Amerikanci su potraživanja kupili za nešto više od 70 posto njihove nominalne vrijednosti. Kupljeni su krediti banaka prema trgovinskoj skupini ACH, tvornici čarapa Polzela, nacionalnom zračnom prijevozniku Adria Airways i proizvođaču skija i sportske opreme Elan, s time da se je Merril Lynch obvezao da će podmiriti i 12 milijuna eura koje Elan duguje državi na ime državne pomoći.

U Elanu su vijest o prodaji potraživanja pozdravili kao pozitivan znak da bi privatizacija te tvrtke mogla sada biti ubrzana jer je firma već dvije godine na listi poduzeća s državnim udjelima koje treba prodati, a to su onemogućavale nelikvidnost i obveze prema bankama.

Neki slovenski analitičari smatraju da je prodaja potraživanja američkim investitorima loša i da je "loša banka" umjesto prodaje dugova ugroženih poduzeća trebala raditi na njihovu financijskom restrukturiranju.

Nekadašnji čelnik državnog privatizacijskog fonda Marko Golob izjavio je za slovenski radio da je lakše prodavati kredite nego se na ozbiljan način baviti restrukturiranjem te da sada prijeti opasnost da poduzeća čiji su dugovi prodani za mali novac dođu u ruke stranih vlasnika.

Slovenska "loša banka" osnovana je prije dvije godine kao državna ustanova, punog naziva Tvrtka za upravljanje tražbinama banaka (DUTB), a njena je primarna zadaća sanacija bankarskog sustava i prodaja loših tražbina zbog kojih su banke došle u teškoće po što povoljnijoj cijeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close