Mercator odustao od monetizacije, ide deveti krug prodaje

Autor: Danijela Jozić / VLM , 04. prosinac 2012. u 22:00
Ovaj put ponudilo bi se 53 posto Mercatora/PIX

Nezadovoljna ponudama za kupnju nekretnina Uprava Mercatora podržat će vlasnike u procesu prodaje tog lanca?

Uprava Mercatora odustala je zasad od projekta monetizacije nekretnina a iz toga proizlazi da bi vrlo skoro mogao započeti deveti krug prodaje tog trgovačkog lanca.

Naime, još prije par mjeseci upravo su vodeći ljudi Mercatora tražili od većinskih vlasnika (Pivovarna laško i banke) da se odgodi novi krug prodaje dok se ne dovrši prva faza monetizacije nekretnina kojom se namjeravalo skupiti 300 milijuna eura. Najnovije vijesti iz Ljubljane kažu da u Upravi Mercatora nisu zadovoljni pristiglim ponudama nekretninskih fondova (o čemu su i izvjestili Ljubljansku burzu) a list Finance piše i da su neki od njih tražili dodatna osiguranja kao što su hipoteke na što u Mercatoru nisu htjeli pristati. Za razliku od bivše Uprave Mercatora na čelu s Žigom Debeljakom (koja se tijekom osmog kruga prodaje suprotstavljala prodaji koncernu Agrokor, koji je tada bio dao najbolju ponudu, radi čega je kasnije natječaj i propao) nova Uprava na čelu s Tonijem Balažičem, čini se, diše drugačije. Kako je za Finance izjavio Drago Kavšek, član Uprave Mercatora za financije, monetizacija će morati pričekati bolje dane. "Mercator za opstanak i razvoj treba jakog vlasnika i zato podupiremo nastojanja da dobijemo stabilnog vlasnika", rekao je Kavšek.

Podsjetimo lani su ponude za 51 posto Mercatora uz Agrokor dala tri private-equity fonda i njihove su ponude bile daleko niže od ponude koncerna Ivice Todorića koji je nudio 221 euro za dionicu. Navodno Todorić i dalje ima osiguranu konstrukciju za Mercator ali mu banke neće dozvoliti da ide s tako visokom ponudom. Konzorcij vlasnika u devetom krugu prodaje više manje je isti kao i lani i čine ga: Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, Hypo banka, fond NFD1, NFD Holding, Nova kreditna banka Maribor, Nova ljubljanska banka (NLB), Prvi faktor te tvrtke grupacije Laško. Nudi se 53 posto Mercatora. Trenutno se dionicom Mercatora na Ljubljanskoj burzi trguje po cijeni od oko 116 eura. Hoće li se Agrokor odazvati novom krugu prodaje nije poznato. Taj je koncern tijekom ove godine čak bio spreman dati javnu ponudu dioničarima ali pod uvjetom da skupi više od 75 posto dionica. Neslužbeno u tom koncernu kažu kako nisu obaviješteni o novom krugu prodaje Mercatora te da zbog toga i ne mogu ništa komentirati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close