Menadžerice u BiH zaradile 3,2 mlrd. KM

Autor: Poslovni dnevnik , 23. srpanj 2018. u 21:59
Alena Ahmetspahić-Fočo/VL

Žene u biznisu Čak 15 posto žena i 5 posto muškaraca razmišlja o otvaranju tvrtke.

Prema rezultatima istraživanja Žene u biznisu, koje su zajednički provele Poslovne novine i LRC BIS, menadžerice u BiH lani su ostvarile 3,2 milijarde maraka prihoda.

Od ukupnog prihoda, 793 milijuna maraka ostvareno je kroz izvoz proizvoda i usluga, dok je ukupna ostvarena dobit 205 milijuna KM.

Žene menadžerice postale su značajan faktor bh. ekonomije, a njih ukupno 149 na čelu su uspješnih tvrtki.

Istraživanje Žene u biznisu realizira se u okviru projekta 100 najvećih u BiH koji predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede. Unatoč brojnim primjerima žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijama, njihov udjel u odnosu na muške kolege i dalje je u manjini u poduzetničkim aktivnostima. "Ipak, to se polako mijenja i žene sada češće prihvaćaju rizik.

Prema pojedinim statističkim podacima, 15 od 100 žena namjerava otvoriti obrt ili kompaniju, dok će istovremeno to učiniti samo pet muškaraca", istakla je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica Projekta 100 najvećih u BiH.

"Ovim istraživanjem i organizacijom različitih susreta želimo istaknuti uspješna iskustva, te okupiti i povezati poslovne žene, vlasnice, direktorice i menadžerice kompanija u BiH. Želimo ih motivirati na nove poduhvate te potaknuti inicijativu za povećanje zastupljenosti žena na najvišim položajima", dodala je Ahmetspahić – Fočo.

Komentirajte prvi

New Report

Close