Malo blaža MMF-ova fiskalna dijeta za Argentinu

Autor: Tomislav Pili , 03. rujan 2018. u 22:00
Buenos Aires priprema gašenje 10 ministarstava/Fotolia

Gorka sjećanja na omraženi financijski program nakon bankrota 2001. nisu izblijedjela kod Argentinaca.

Sastanak argentinskog ministra financija Nicolasa Dujovnea i šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde danas u Washingtonu za obje strane ima golemi značaj.

Gorka sjećanja na omraženi MMF-ov financijski program nakon bankrota zemlje 2001. nisu izblijedjela među Argentincima, pa je najnovija financijska injekcija za MMF vrlo osjetljivo pitanje. "MMF stvarno treba uspješnu priču. Ovo je veliki program od kojega ne mogu jednostavno pobjeći", komentirao je za Financial Times Claudio Loser, direktor te institucije za zapadnu hemisferu u vrijeme argentinskog bankrota prije 17 godina.

"Lagarde je vrlo uključena u program i njezin je osobni ugled na kocki", dodao je Loser. Dujovneov cilj u utorak je dovršiti sporazum s MMF-om vrijedan 50 milijardi dolara kojim bi se ubrzalo kreditiranje zemlje. Zauzvrat je MMF je zatražio smanjenje velikog fiskalnog deficita – cilj koji se obično postiže smanjenjem državne potrošnje. Sukladno tome, u ponedjeljak se očekivalo da će argentinska vlada objaviti niz mjera štednje i ukinuti oko deset ministarstava kako bi zauzdala valutnu krizu.

 

60 posto

iznosi ključna kamatna stopa od kraja prošlog tjedna što je malo ublažilo pad valute

Podsjetimo, pezo je od početka godine izgubio polovinu vrijednosti, premda ga je središnja banka krajem prošlog tjedna pokušala stabilizirati podizanjem ključne kamatne stope sa 45 na 60 posto. Kriza je eskalirala u svibnju kada se dobar dio rastućih država našao na udaru snažnijeg dolara i viših američkih kamatnih stopa što je dovelo do odljeva kapitala.  Za investitore je ključno pitanje uvjeta koje će MMF postaviti na današnjem sastanku.

Financijska zajednica želi vidjeti strogu proračunsku dijetu, no ako vlada predsjednika Mauricija Macrija prejako "stegne remen", može ugroziti ekonomski rast i produbiti politički pritisak na svoju administraciju. "MMF je počinio neke greške s Argentinom u prošlosti, a ovo mu je prilika pokazati da nije agresivan kao što je prije bio", smatra Edward Glossop iz Capital Economicsa.

Komentirajte prvi

New Report

Close