Magna u tvornici u Mariboru zapošljava 3000 radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 15. prosinac 2016. u 22:00
Kanadsko-austrijski proizvođač autodijelova želi početi proizvodnju 2018.

Vlada mora osigurati Magni 100 ha komunalno opremljenog zemljišta, te da građevinsku dozvolu za novu tvornicu dobije do kraja srpnja 2017.

Ako slovenska vlada osigura zemljište u Mariboru ili u obližnjem selu Hoče, jedan od najvećih svjetskih proizvođača autodijelova, kanadsko-austrijski koncern Magna, otvorit će u Sloveveniji tvornicu koja će zaposliti 3000 radnika. Rok za dogovor s Cerarovom vladom je siječanj 2017., pišu Finance.

Investirat će 450 mil. eura
Vlada mora osigurati Magni Steyr 100 hektara komunalno opremljenog zemljišta, te da kanadsko-austrijska korporacija građevinsku dozvolu za novu tvornicu dobije najkasnije do kraja srpnja 2017. Izgradnja tvornice bi počela u kolovozu 2017. a proizvodnja u kolovozu 2018. Vrijednost ukupna investicije procjenjuje se na 450 milijuna eura. Zapošljavanje bi se odvijalo postupno, Magna će prvo trebati radnike za proizvodnju, a kasnije i veći broj inženjera i drugog stručnog osoblja.

 "Dolazak Magne u Mariboru za Sloveniju će biti koristan ne samo zbog onih koji će dobiti posao, već i za druge, jer Magna namjerava razviti mrežu dobavljača", kaže Andrej Poklič, koji je u korporaciji GKN Driveline odgovoren za osam tvrtki. U Sloveniji je, prema najnovijim podacima Zavoda za zapošljavanje, nešto manje od sto tisuća osoba koje traže posao. U regionalnim uredima u Mariboru, Murskoj Soboti, Ptuju i Celju, dakle području s kojeg bi se mogla angažirati radna snaga za Magnu, registriranu je 35 tisuća nezaposlenih. Ako Magna zaposli oko tri tisuće ljudi to znači da će u tim područjima nezaposlenost biti smanjenje za gotovo deset posto. 

Kako do radnika?
"Unatoč visokoj nezaposlenosti u štajerskoj regiji bit će velik izazov za Magnu pronaći prvih 400 radnika, jer Štajerska već ima vrlo velike poteškoće pri pronalaženju tehničkog osoblja", kaže izvršna direktorica za ljudske resurse Kariera Tilen Prah. Preme njenim riječima, pronaći više od tisuću radnika u tom sektoru bit će ogroman izazov. S druge strane, štajerske poduzetnike, posebno u djelatnostima gdje su plaće niske zbog kolektivnih ugovora, brine koliko će njihovih zaposlenika promijeniti poslodavca zbog dolaska Magne Steyr. Štajerski poduzetnici kažu da i dalje traže radnike, te napominju da u Sloveniji troškovi rada nisu niski, samo su niske neto plaća zaposlenih jer su porezi i doprinosi na plaće veći nego u Austriji. Tješe se, navode Finance, kako će Austrijanci svojim zaposlenicima ponuditi plaće na razini slovenskih. 

U Grazu

Proizvodit će i za Jaguar
Magna je jedan od najvećih proizvođača autodijelova u svijetu. Ima sjedište u Kanadi, podružnice u brojnim zemljama, a dionice su joj uvrštene na burzama u Torontu i New Yorku. Magna Steyr u Grazu razvija, proizvodi i sastavlja automobile za velike kompanije, tvrtka je nedavno objavila da će proizvoditi Jaguarovo prvo električno vozilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close