Macri poskupio izvoz i otpušta pola službenika

Autor: Tomislav Pili , 04. rujan 2018. u 21:59
'Macri, odstupi', poručuju građani predsjedniku/REUTERS

Argentinski predsjednik uveo mjere štednje.

Najava mjera štednje koje uključuju gašenje skoro polovice ministarstava te podizanje izvoznih naknada na žitarice nisu uvjerili financijska tržišta, pa je nastavljen pad vrijednosti argentinskog peza.

Uoči primanja financijske pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 50 milijardi dolara, naciji se obratio predsjednik Mauricio Macri.

U javnosti sve omraženiji argentinski lider poručio je da se zemlja suočava s ekonomskim izvanrednim stanjem koje zahtijeva mjere štednje. Argentina ne može trošiti više nego što zarađuje, poručio je Macri.

"Ovo nije još samo jedna kriza. Ovo mora biti posljednja", kazao je Macri. Stoga je njegova vlada desnog centra najavila da će od 1. siječnja svaki dolar vrijednosti izvoza kukuruza, pšenice i soje biti oporezivan sa četiri peza. Izvoz industrijski prerađenih žitarica bit će oporezivan s tri peza na dolar vrijednosti.

K tome, polovica zaposlenika u državnoj administraciji dobit će otkaz. Ove mjere trebale bi pomoći da Argentina dosegne iduće godine uravnoteženi proračun, umjesto ranije prognoziranog manjka od 1,3 posto BDP-a.

Za 2020. ministar financija Nicolás Dujovne očekuje višak od jedan posto. Analitičari podsjećaju da je povećanjem poljoprivrednih izvoznih naknada Macri ustvari počeo slijediti politiku svoje prethodnice Cristine Fernandez de Kirchner koju je u kampanji oštro kritizirao.

Nakon Macrijeve objave pezo je oslabio još četiri posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close