Lyft sugerira da Uber vrijedi 12,5 milijardi dolara manje

Autor: Tomislav Pili , 09. svibanj 2019. u 22:00
Uber cilja vrednovanje od najmanje 80,5 milijardi dolara/REUTERS

Ako se ovogodišnji rast Lyftovih prihoda preslika na Uber, njegova tržišna vrijednost trebala bi iznositi 68 milijardi dolara.

Nakon uvrštenja na burzu najveća briga Ubera bit će uvjeriti investitore da kompanija nije poput Lyfta čija dionica nezadrživo tone.

U srijedu je manji rival Ubera izgubio 11 posto burzovne vrijednosti dosegnuši cijenu od 52,9 dolara, najnižu od uvrštenja 29. ožujka.

Skok prihoda
Od početne ponude Lyftova dionica do danas je izgubila 27 posto vrijednosti. Razlog za prodaju investitori su u srijedu našli u financijskom izvješću za prvo tromjesečje koje je pokazalo gubitka od 1,1 milijardu dolara. S druge strane, prihodi su rasli iznad očekivanja analitičara, za 95 posto na 776 milijuna dolara. Kompanija je navela kako je gubitak većinom povezan s troškovima izlaska na burzu.

 

27 posto

vrijednosti izgubila je Lyftova dionica od uvrštenja

Uber koji je jučer izašao na burzu također je neprofitabilan poput Lyfta, a već sami raspon cijene pokazuje kako Uber ne želi ponoviti Lyftove greške. Naime, Uber je postavio raspon između 44 i 50 dolara za dionicu čime cilja vrednovanje između 80,5 i 91,5 milijardi dolara.

To je za trećinu niže nego što se se tržišni sudionici nadali prošle godine. Međutim, ako se Lyftovi rezultati preslikaju na Uber, kompanija vrijedi još manje. Naime, Lyft je objavio kako očekuje da rast prihoda ove godine uspori na 52 do 53 posto, nakon lanjskog udvostručenja. Prevedeno na financijski jezik, Lyftova dionica vrijedi 4,75 godišnjih prihoda. Ako se to preslika na Uber, ta bi kompanija vrijedila 68 milijardi dolara, navodi Reuters.  

Kada će dobit?
Valja podsjetiti kako je Uber u posljednjoj rundi dokapitalizacije od privatnih investitora vrednovan na 76 milijardi dolara. Lyft je objavio kako očekuje da gubici ove godine dosegnu vrhunac, nakon čega bi trebali biti sve manje. No, na glavno pitanje – kada će postati profitabilan – nije dao odgovor. Unatoč tome, analitičari i dalje pozitivno gledaju na tu dionicu. Većina od 23 analitičara koji prate Lyft smatra da će vrijednost njegove dionice rasti, a prosječna ciljana cijena u idućih godinu dana je 77 dolara. To je 44 posto više od cijene od srijede. Analitičari smatraju da će Lyft i Uber u idućih desetak godina imati koristi, ali biti i pokretači razvoja autonomnih vozila.   

Komentirajte prvi

New Report

Close