Kostić preko Merrill Lyncha postaje vlasnik slovenskih hotela

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2016. u 22:00
Miodrag Kostić želi postati vlasnik i Aerodroma Portorož/Shutterstock

Merrill Lynch bi kupio potraživanja prema Istrabenzu, odnosno Istrabenz Turizmu od fonda York i vjerojatno od Elements Capitala.

Prema neslužbenim, ali pouzdanim informacijama, Slovenski državni holding (SDH), slično kao u slučaju Save planira otkup potraživanja propalog holdinga Istrabenz ili Istrabenz Turizma koje ima državna loša banka DUTB, pišu Finance.

SDH i Kad su potraživanja prema Savi, koja je vlasnik Sava Turizma, kupila od DUTB-a, a dio duga se pretvorio u vlasnički udjel, tako da su postali 45-postotni vlasnici Save, dok oko 41 posto ima York Global Finance. Kao jedna od mogućnosti spominje se da bi Savu dokapitalizirao Istrabenz, a država bi prije toga kupila potraživanja prema Istrabenzu ili Istrabenz Turizmu s hotelima LifeClass (GH Portorož, Slovenija, Neptun, Riviera, Apollo). Sava je, inače, najveći, 16-postotni vlasnik Istrabenza.

 

475milijuna

eura prihod je slovenskih hotelijera prošle godine

'Novi Cannes'
Jedan od glavnih vlasnik potraživanja Istrabenza je fond York (američko-ciparski konzorcij odnosno američki York i ciparski Elements Capital su prošle godine kupili dio potraživanja holdinga Istrabenz), ali još veći je DUTB. Prema jednom proračunu York ima oko 38 posto potraživanja prema Istrabenzu, a DUTB 42 posto. Međutim, tu je i treći igrač, kažu pouzdani izvori koje navodi ljubljanski list, riječ je o Bank of America Merrill Lynchu, koji potraživanja neće otkupiti od DUTB-a, već od Yorka i vjerojatno od Elements Capitala. Ta bi potraživanja ubrzo dalje bila prodana, a prema neslužbenim informacijama, zainteresiran je srpski poduzetnik Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa.

Kostić je već suvlasnik Gorenjske banke i vlasnik hotela Kempinski u Portorožu. Vlasnik MK Groupa ne krije da je zainteresiran za ulaganje u Sloveniju, posebice u turizam. U medijima se navodilo da Kostić želi kupiti Marinu Portorož i Aerodrom Portorož, čiji je suvlasnik Istrabenz koji želi prodati svoj udio.  Udjel u Aerodrom Portorož će, prema pisanju slovenskih medija u svibnju ove godine, gotovo sigurno prodati Aerodrom Ljubljana, Istrabenz i Luka Kopar, koji zajedno drže 60 posto kompanije, a možda i građevinska tvrtka CPK.  "MK Group sudjelovat će u natječaju za kupnju Aerodroma Portorož. Vjerujemo da Portorož ima ogroman turistički potencijal da postane odredište na najvišoj razini, a razvoj zračne luke može tome značajno pridonijeti", potvrdili su svoje zanimanje iz MK Groupa.

Međutim, nije isključeno ni da će se za preuzimanje zračne luke natjecati i Općina Piran, koja sada posjeduje 29-postotni udjel u vlasništvu aerodroma. Kostić već dugo želi preuzeti hotele u Hrvatskoj, još 2010. izjavljivao je da ga zanimaju hrvatske turističke kompanije, a posebno je bacio oko na hotel Kempinski u Savudriji, koji ima 186 luksuznih soba i apartmana, a kupi li ga Kostić, zajedno s aerodromom u Portorožu, mogao bi privući turiste u potrazi za odmorom "s pet zvjezdica" i potencijalno stvoriti "novi Cannes", kako je ranije najavljivao.

Manji gubitak
Zasad, DUTB o potraživanjima prema Istrabenzu (oko 50 milijuna eura) i Istrabenz Turizmu (oko 20 milijuna eura) kaže da "potraživanja još nisu prodane, a trenutno se ne vodi postupak prodaje. DUTB za ta potraživanja nije dobio nijednu ponudu". Također, i SDH o potencijalnom interesu za kupnju potraživanja ne govori puno. "Unaprijed ne komentiramo svoje buduće poslovne odluke", kažu iz SDH.Slovenska hotelska industrije prošle je godine ostvarila prihod od 475 milijuna eura, što je četiri posto više nego godinu ranije i najviše od 2012. Još bolji je pokazatelj EBITDA od 85,7 milijuna eura, što je najviše od 2007. Prošlogodišnji gubitak od 6,4 milijuna eura je mnogo niži nego u prethodnih sedam godina, kada je iznosio prosječno 50 milijuna godišnje. 

Nakon izlaska iz biznisa sa šećerom

Kostić uskoro 'kralj hotela'
Miodrag Kostić, nakon prodaje šećerana austrijskoj Agrani više neće biti "kralj šećera", već "kralj hotela" jer će novac uložiti u kupovinu hotelsko-ugostiteljskih kompanija u regiji. To je vlasnik MK Groupa, kojem pripada tvrtka Sunoku koja vodi šećerane, potvrdio Blicu. Miodrag Kostić inače je vlasnik šest hotela i udjela u najvećoj crnogorskoj hotelsko-turističkoj kompaniji Budvanska rivijera (zajedno s američkim Stratexom). Uz Kempinski Palace, vlasnik je hotela Grand, Angella i Konaci Sunčani vrhovi na Kopaoniku, zatim hotela 88 soba u Beogradu, te MK Lake Resorta na Fruškoj gori. U travnju ove godine MK Group i Stratex objavili su partnerstvo čiji je cilj "realizacija zajedničkih investicija" u Budvanska rivijeru i druge turističke projekte.

Komentirajte prvi

New Report

Close