Kostić kupio još 7,8 posto dionica Aerodroma Portorož

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 26. veljača 2018. u 07:54
Kostić želi povećati broj letova u portoroškoj zračnoj luci

Istrabenz je prodavao 15 posto svog udjela u Aerodromu Portorož, a drugi paket od 7,8 posto uzela je općina Kopar.

Slovenski holding Istrabenz prošlog je tjedna kompaniji Hotel Palace Portorož u vlasništvu srpskog poduzetnika Miodraga Kostića prodao 7,8 posto svog udjela u Aerodromu Portorož nakon čega ukupan Kostićev udio iznosi 38 posto.

Kostić i MK Grupa, komentirali su za Poslovni dnevnik, ovim stjecanjem na umu imaju promociju Portoroža kao top destinacije i povećanje broja letova s pozitivnim učinkom na tamošnju turističku industriju. Istrabenz je zapravo prodavao 15 posto svog udjela, a drugi paket od 7,8 posto uzela je općina Kopar čiji udio u ukupnoj vlasničkoj strukturi tog aerodroma sada iznosi 36 posto. 

Dugovi Istrabenza 
Kako su u prenijele Finance, Istrabenz je ovim poslom zaradio 100 tisuća eura, a pitanje je tko bi u konačnici mogao postati većinskim vlasnikom te zračne luke. Naime, još 15,23 posto udjela drži Luka Kopar, dok je 10 posto udjela u vlasništvu je Cestovne tvrtke Kopar. MK Grupa u Sloveniji već posjeduje Portorož hotel Kempinski Palace, a od svibnja prošle godine i 30-postotni udio u aerodromu koji su preuzeli od Fraporta Slovenija, odnosno ljubljanskog aerodroma.

Finance kao moguću motivaciju ove akvizicije navode na postupak preventivnog restrukturiranja koji je u Istrabenzu započeo 15. veljače.  Ove godine istječe dogovor o reprogramiranju kredita koji je Istrabenz s vjerovnicima postigao 2013. godine, a spominje se i dug od 70 milijuna eura za koji je nekadašnji predsjednik uprave Istrabenza tvrdio da je naplativ iz imovine te tvrtke.  Najveći vlasnik Istrabenza je Sava sa svojih 16,32 posto udjela, ujedno i većinski vlasnik Gorenjske banke. 

Seli poslovanje u inozemstvo
Sredinom veljače, gostujući u emisiji Oko ekonomije na Radio-televiziji Srbije, Miodrag Kostić je istaknuo da je plan njegove MK Grupe da 50 posto njihova poslovanja bude u inozemstvu te da u tom kontekstu kupuju hotele u drugim zemljama, povećavaju udjel u Gorenjskoj banci te provode druge poslovne odluke.  To je u ujedno bio odgovor i na pitanje Poslovnog dnevnika vezano za povećanje udjela u zračnoj luci Portorož, uz naglasak da MK Grupu čini i 75 menadžera koji sudjeluju u donošenju poslovnih odluka te da su na ovaj način zajedno došli do 270 milijuna eura izvoza godišnje. 

Istekla dozvola za povećanje udjela

Ne odustaje od Gorenjske banke
U prošlu srijedu je istekla dozvola Banke Slovenije za povećanje udjela Kostićeve AIK banke u Gorenjskoj banci, dok Narodna banka Srbije (NBS), kao regulatorno tijelo u ovom postupku, još nije donijela novo rješenje. Rok od 45 dana za predaju potrebne dokumentacije bez koje stjecanje ukupno 75,99 posto vlasničkog udjela AIK-a u Gorenjskoj banci neće biti dovršeno istječe sredinom ožujka. "Od NBS-a je zatražena suglasnost i njihove odluke ne možemo diskutirati. Radimo sve da nam se navedena suglasnost izda na temelju dokumentacije koju smo im dostavili te ispravljenih primjedbi koje su nam uputili. Vjerujem da vlasništvo AIK banke nad Gorenjskom srpskom gospodarstvu nosi pozitivan efekt", komentirao je Kostić naglasivši da su za navedenu akviziciju već ishodili suglasnost Europske središnje banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close