Kosovo dnevno ošteti Srbiju za milijun eura

Autor: Poslovni dnevnik , 07. veljača 2019. u 14:03
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U zadnja dva i pol mjeseca otkako su vlasti Kosova uvele carine u visini od 100 posto, Srbija je zbog pada izvoza izgubila između 90 i 100 milijuna eura.

Otkako su vlasti Kosova prije dva i pol mjeseca uvele carinu od 100 posto na robu iz Srbije i BiH, prema informacijama Privredne komore Srbije na tržište Kosova plasirano je 90 milijuna eura manje robe. Prema navodima kosovskih medija, u tom razdoblju Srbija je izgubila 100 čak milijuna eura.

“Ako uzmemo u obzir da smo u studenom izgubili 20 milijuna eura, a u prosincu 35 milijuna i ukoliko bi se nastavio taj trend, gubitak će biti oko 90 milijuna eura”, rekao je šef Centra za regionalnu suradnju i komorski investicijski forum (KIF) u PKS Aleksandar Radovanović. Dodao je da se je u tu procjenu uračunat i prosječan trend rasta plasmana robe na Kosovo od osam posto, kakav je zabilježen u prvih 10 mjeseci 2018.

Prema podacima Statističke agencije Kosova, u studenom 2017. Srbija je izvezla na Kosovo robu vrijednu skoro 37 milijuna eura, a godinu dana kasnije ta je svota pala na 15,3 milijuna. Vrijednost srpskog izvoza na Kosovo je u prosincu 2017. iznosila 46,7 milijuna eura, a godinu nakon toga 5,3 milijuna. Kako navode srpski mediji, zbog ogromnih financijskih gubitaka raste međunarodni pritisak na premijera Ramusha Haradinaja da ukine te carine.

Komentirajte prvi

New Report

Close