Kina je najveće svjetsko gospodarstvo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. prosinac 2014. u 15:53
Thinkstock

Kina je premašila SAD, postavši najveće svjetsko gospodarstvo, sudeći po nedavno objavljenim podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kina je premašila SAD, postavši najveće svjetsko gospodarstvo, sudeći po nedavno objavljenim podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Američko gospodarstvo bilo je najveće u svijetu od 1872. godine, kada je premašilo britansko, no sada je izgubilo svoj status. Podaci MMF-a objavljeni početkom listopada pokazuju da će kinesko gospodarstvo ove godine ostvariti nacionalnu ekonomsku proizvodnju u realnom izrazu, mjerenu odnosnom kupovne moći, u visini od 17.610 milijardi dolara, a američko 17.400 milijardi.

Mjeru odnosa kupovne moći mnogi ekonomisti smatraju najpoštenijom jer uzima u obzir troškove života u različitim zemljama. Prema toj mjeri, treće najveće gospodarstvo u svijetu ove bi godine trebala biti Indija, zatim slijedi Japan, pa Njemačka.

Kinesko gospodarstvo, koje ubrzano raste zadnjih desetljeća uslijed ubrzane industrijalizacije, moglo bi i zadržati svoje vodstvo. Po procjenama MMF-a, u 2019. bi trebalo dosegnuti vrijednost od 26.980 milijardi dolara, te bi stako bilo 20 posto veće od američkog, koje bi te godine moglo vrijediti 22.300 milijardi dolara.

Kolumnist agencije Marketwatch Brett Arends u svom osvrtu na te podatke ističe da je još 2000. SAD proizvodilo tri puta više nego Kina.

Istaknuvši kako je podatak da je Kina premašila SAD prošao prilično nezamjećeno, Arrends ga ocjenjuje geopolitičkim zemljotresom najvišeg stupnja po Richteru.

"Tijekom povijesti, političke i vojne sile uvijek su se oslanjale na ekonomsku moć. Britanija je bila radionica svijeta prije nego je zavladala morima. A upravo je njezina relativna ekonomska slabost prethodila kolapsu njezine moći u svijetu. Slično je bilo i s prijašnjim hegemonijama poput Francuske i Španjolske", navodi u svojoj kolumni.

Komentirajte prvi

New Report

Close