Khashoggijevo ubojstvo ugrožava niz poslova

Autor: Poslovni dnevnik , 21. listopad 2018. u 21:59
Rijad je objavio da je Jamal Khashoggi ubijen u tučnjavi u konzulatu/REUTERS

Silicijska dolina, kupci nafte i proizvođači oružja na najvećem udaru.

Posljedice ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija prelijevaju se i na poslovni svijet, a kao najveći gubitnici za sada se naziru tehnološke kompanije, kupci nafte i njemački proizvođači oružja. Njemačka ne smije odobravati prodaju oružja Saudijskoj Arabiji dok se ne dovrše istrage o okolnostima ubojstva novinara Jamala Khashoggija, rekao je tijekom vikenda ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

On je u razgovoru za njemačku javnu televiziju istaknuo da dok god istrage traju i dok se ne zna što se dogodilo, ne postoji razlog za donošenje pozitivnih odluka o izvozu oružja u Saudijsku Arabiju.

Agencija dpa je prenijela da je Njemačka do 30. rujna dala dozvole za izvoz oružja u vrijednosti 416,4 milijuna eura prema Saudijskoj Arabiji za 2018. godinu, a samo je Alžir bio veći kupac njemačkog oružja, u vrijednosti 741,3 milijuna eura.

Nadalje, ne treba zanemariti da je saudijski državni investicijski fond jedan od ključnih ulagača u američki tehnološki sektor.

Iz Saudijske Arabije došlo je gotovo polovica od 93 milijarde dolara koji se nalaze u fondu japanske korporacije SoftBank. Analitičari smatraju da će tvrtke izbjegavati povlačiti novac iz tog fonda zbog afere koja je potresla svijet.

Khashoggijevo ubojstvo u Istanbulu donijelo je i tamne oblake nad tržište nafte. Naime, Saudijska Arabija na međunarodni pritisak može odgovoriti usporavanjem proizvodnje nafte što će donijeti dodatni manjak ponude nakon što 5. studenog stupe na snagu američke sankcije na izvoz iranske nafte. Barel je u petak vrijedio 79,78 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close