Izgubili rejting nakon 86 godina zbog zaduživanja za dividende

Autor: Tomislav Pili , 27. travanj 2016. u 22:00
U kompaniji nisu pretjerano uzbuđeni zbog gubitka rejtinga i poručuju da neće mijenjati financijsku filozofiju/REUTERS

Naftni div samo je prošle godine isplatio dioničarima 15 milijardi dolara za što se morao zadužiti, a dug je od 2012. skočio 1650 posto.

Golemo zaduživanje u posljednje dvije godine stajalo je najveću naftnu kompaniju na svijetu, američki ExxonMobil, gubitka vrhunskog kreditnog rejtinga kojim se mogao pohvaliti posljednjih 86 godina. Trenutno samo dvije američke kompanije uvrštene na burzu imaju vrhunski rejting – Microsoft i Johnson & Johnson.

Eksplozija duga
Agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je Exxonov rejting s AAA na AA razinu zbog eksplozije duga u posljednje dvije godine. Naime, četvrta najveća američka kompanija uvrštena na burzu povećala je razinu neto duga s dvije milijarde dolara iz 2012. na čak 35 milijardi dolara, koliko je stajalo u bilanci krajem prošle godine. ExxonMobil držao je AAA rejting od 1930. godine, a u posljednje dvije godine ubrzano se zaduživao kako bi zadržao razinu dividende za svoje dioničare unatoč potopu cijene nafte za 70 posto od ljeta 2014. godine.

 

Tillerson

Zadržavanje rejtinga pitanje je reputacije, a ne uvjeta zaduživanja.

 Podsjetimo, kompanija je svake godine u posljednja tri desetljeća povećavala iznos dividende. Prema podacima s Exxonove internetske stranice, u posljednje 33 godine dividenda je rasla godišnje po prosječnoj stopi od 6,4 posto. Prošle godine isplaćeno je 2,88 dolara po dionici, a ukupno je lani na dividendu i otkup dionica utrošeno 15 milijardi dolara za što se kompanija morala zadužiti. Za posljednje veliko zaduženje naftaški se div odlučio početkom ove godine plasiranjem obveznica za 12 milijardi dolara.

Rezanjem prijeti i Moody's
Iako S&P u svom obrazloženju odluke o snižavanju rejtinga  ističe argument kako se zaduženost kompanije udvostručila u samo dvije godine, Bloombergovi podaci pokazuju kako se ne može reći da je Exxon u dugovima do grla. Štoviše, odnos između neto zaduženosti i pokazatelja profitabilnosti, zarade prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), iznosi 0,8. Unatoč tome, rezanjem rejtinga "prijeti" i agencija Moody's koja je još u veljači objavila negativna predviđanja za Exxon naznačivši kako je spremna na akciju kao i S&P.

 

6,4posto

godišnje rasla je dividenda Exxona u posljednje 33 godine

Međutim, ako je suditi po priopćenju, u Exxonu nisu pretjerano uzbuđeni zbog rezanja rejtinga. Kompanija je poručila kako se "ništa neće promijeniti u financijskoj filozofiji kompanije". Dodaje se i kako je kompanija usmjerena na stvaranje dugoročne vrijednosti za dioničare, unatoč "kratkoročnoj tržišnoj volatilnosti". Rex Tillerson, izvršni direktor  ExxonMobila, prošloga je mjeseca u razgovoru za CNBC izjavio kako se nada da će kompanija uspjeti zadržati vrhunski rejting, više zbog reputacije, a ne zbog uvjeta zaduživanja. Dodao je i da je u prošlosti financijsko stanje kompanije bilo gore nego danas, pa je rejting ipak zadržan

Komentirajte prvi

New Report

Close