Iseljavaju se stanari uz Savu, do lipnja počinje gradnja Beograda na vodi

Autor: Poslovni dnevnik , 21. siječanj 2015. u 11:03
Toranj će biti visok čak 220 metara

Dosad je srušeno 130 kuća, obitelji koje su u njima boravile dobile su drugi smještaj.

Početak radova na projektu Beograd na vodi očekuje se u svibnju ili lipnju, a sada je počelo iseljavanje stanara koji žive uz obalu Save.

Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, kaže da će prvih šest objekata Beograda na vodi biti izgrađeno do 2017. godine. Riječ je o dva stambena i jednom komercijalnom objektu, hotelu, tornju i trgovačkom centru. Uskoro će se usvojiti zakon kojim će biti omogućena izvlaštenje zemljišta koje je potpuno u privatnom vlasništvu. Dosad je srušeno 130 kuća, a treba ih ukloniti još stotinjak, iseljeno je 70-tak obitelji od ukupno 114 kojima je dodijeljen drugi smještaj.

Dok će neke od tih obitelji lakše živjeti u legalnim prostorima, za razliku od ranije, iako dalje od središta grada, pojedini vlasnici kuća žale se da im nije ponuđeno adekvatno rešenje jer za stanove koje su dobili moraju doplatiti. U Srbiji i drugi nisu previše zadovoljni velikim projektom za koji se posebno zauzima premijer Aleksandar Vučić. Tako Odbor za arhitekturu i urbanizam SANU u primjedbama na nacrt prostornog plana Beograda na vodi ukazuje da će stambeni i poslovni prostori visoke klase biti prenaseljeni, a manje i srednje trgovine bit će ugrožene izgradnjom velikog trgovačkog centra. Usto, tvrdi SANU, zbog tornja od 220 metara i nebodera od 100 metara, "stvorit će se veliki zid stereotipne arhitekture" koji će zakloniti pogled na povijesni dio Beograda. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ovdje će se sliti arapski kapital…

kako može biti bolje u srbiji sa 25% nezaposlenih???
o standardu da i ne govorim

Srbija već sada je bolja od Hrvatske ne mislim zbog ovoga, već općenito stanje im je bolje nego u HR a još nisu ni ušli u EU da iskoriste puni potencijal. Svi znaju bolje od HR, Poljska je jedan od najboljih primjera.

New Report

Close