Industrija na 13-godišnjem maksimumu zbog uragana

Autor: Tomislav Pili , 03. listopad 2017. u 22:00
Ako se isključi utjecaj uragana, prognoze za američku industriju ostaju povoljne / REUTERS

Indeks proizvodne aktivnosti u SAD-u skočio na 60,8 bodova.

Zbog poremećaja u lancu nabave uzrokovanih uraganima Harvey i Irma američke tvrtke žure s isporukama zbog čega je mjerilo proizvodne aktivnosti u rujnu skočilo na najvišu razinu u 13 i pol godina. Institut menadžera nabave (ISM) objavio je kako je njegov indeks proizvodne aktivnosti s kolovoške vrijednosti od 58,8 posto skočio na 60,8 posto. To je njegova najviša vrijednost od svibnja 2004. godine. Inače, vrijednost indeksa iznad 50 bodova sugerira ekspanziju proizvodnog sektora koji američkom gospodarstvu doprinosi s 12 posto udjela.

Snažan rast

Prema pojašnjenju Johna Rydinga, glavnog ekonomista RDQ Economicsa iz New Yorka, dobar dio rasta zasluga je efekata nakon uragana, prenosi Reuters. “Sve u svemu, rast proizvodnje je snažan”, dodao je Ryding. ISM navodi kako su Irma i Harvey prouzročili poremećaje u cijenama i lancu nabave u kemijskoj industriji, kao i u duhanskoj te proizvodnji hrane i pića. Međutim, čak i ako se isključi utjecaj ovih dviju prirodnih katastrofa, prognoze za industrijski sektor SAD-a i dalje su povoljne.

Naime, od 18 proizvodnih sektora, njih 17 izvijestilo je o prošlomjesečnom rastu narudžbi. K tome, većina proizvođača izvijestila je kako su zalihe gotovih proizvoda na “preniskoj razini”, ističe ISM. Prema njegovu tumačenju, proizvodne tvrtke ne mogu u potpunosti zadovoljiti potražnju.

Netaknuta ekonomija

Iz tih razloga ne iznenađuje podatak da je mjerilo zaposlenosti u industriji na najvišoj razini od lipnja 2011. godine od 60,3 bodova. Podsjetimo, prijašnje prognoze govorile su da će Irma i Harvey “otkinuti” najviše šest desetina postotnog boda rasta BDP-a u trećem tromjesečju. Prema mišljenju Scotta Andersona, glavnog ekonomista Bank of the West, podaci o industrijskoj proizvodnji sugeriraju da je ekonomski rast uglavnom netaknut uraganima.   

Komentirajte prvi

New Report

Close