Indija: ABB-ovo ‘zeleno’ rješenje na brodogradilištu

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2013. u 10:47
Croenergo.eu

Električno napajanje “od obale do broda”, poznato kao cold ironing je najrazumniji i najekonomičniji izbor za zelene luke, brodogradilišta i flotu.

ABB je pružio najsuvremenije rješenje koje se sastoji od četiri statična frekvencijska pretvarača (SFC) od 250 kVA PCS100 SFC, prvom i jedinom "zelenom" brodogradilištu u Indiji za tvrtku Pipavav Shipyard Limited (PSL). Pružajući "zeleno" rješenje (smanjenjem emisija, zagađenja i razine buke), ušteda troškova također se postiže i pomoću električne mreže umjesto korištenja dizelskog generatora.

U većini brodogradilišta brodovi na vezu koriste dizel generatore za pokretanje, kao npr. za grijanje, ventilaciju i hlađenje, ali i opremu u kuhinji. To stvara štetne emisije koje imaju negativan utjecaj ne samo na okolinu, već i na globalnu klimu. Istovremeno, buka i vibracije s brodova ozbiljno utječu na kvalitetu života lokalnih zajednica.

Električno napajanje "od obale do broda", poznato kao cold ironing je najrazumniji i najekonomičniji izbor za zelene luke, brodogradilišta i flotu. Ovo rješenje omogućuje brodovima da ugase svoje dizel generatore i uključe se na kopneni izvor napajanja dok su na vezu. Međutim, proizvodne jedinice energije na većini brodova rade na frekvenciji od 60 Hz, dok je lokalna mreža u većini dijelova svijeta na 50 Hz.

Cijeli tekst dostupan je u četvrtom broju NET-a, Nacionalnog energetskog tjednika, na linku http://issuu.com/energomedia/docs/net-vol04. Također cijeli tjednik u e-izdanju možete preuzeti na dnu sljedećeg linka http://www.croenergo.eu/NACIONALNI-ENERGETSKI-TJEDNIK-4-14348.aspx.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Komentirajte prvi

New Report

Close