Srbija 
više ne proizvodi traktore

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2015. u 14:00
Foto: PD

Nakon 60 godina zaustavljena proizvodnja u Industriji motora i traktora.

Industrija motora i traktora zaustavila je proizvodnju, a ovih dana sud će donijeti odluku o stečaju.

Time je nakon 60 godina prestala srpska proizvodnja traktora, dok su rekordne godine bile one s kraja osamdesetih kada se u toj tvornici s oko 12 i pol tisuća zaposlenih proizvodilo i do 45 tisuća traktora godišnje. Poslednjih godina godišnja proizvodnja je iznosila samo nekoliko stotina traktora. Prije desetak dana preostalih 370 radnika IMT-a dobilo je radne knjižice i obećanje o otpremninama. Njihov proizvod se i dalje vozi diljem bivše Jugoslavije, ali vlasnici kojima trebaju rezervni dijelovi uzalud zovu tvornicu. “Ne mogu nikoga dobiti jer nema nikoga. Samo nekoliko direktora, portira i vatrogasaca. Naši seljaci ne mogu dobiti rezervni dio ili savjet i zato sam se odlučio javljati na privatan telefon i nekako pomoći”, kaže jedan bivši radnik IMT. Računa se da samo u Srbiji ima oko 350.000 IMT-ovih traktora koji su stari više od 20 godina.

Još prije dvije godine izgledalo je da je IMT na putu oporavka. Tada su srpski mediji objavili da je IMT počeo isporuku ukupno 300 traktora u Kazahstan, navodeći ipak da dug s kamatama iznosi 170 milijuna eura i da će teško biti vraćen. I radnici su se nadali da je tada počelo buđenje starog poljoprivrednog diva, čiji je posljednji veći izvoz bio još 2006. godine. “Ovo je prvi put u posljednjih šest godina jedan ozbiljan posao za IMT. S ovim ljudima koji su došli imamo kapacitete da bi mogli i dalje proizvoditi kao osamdesetih godina”, rekao je mehaničar Nedeljko Aleksić.

Prije dvije godine IMT je izvozio samo 600 traktora godišnje, a kompanija je živjela od državne pomoći.

Naime, nekad najveća tvornica traktora u Europi, za devet godina otpustila je čak 3000 radnika, ali gubici su ostali. IMT je samo Beobanci dugovao 136 milijuna eura, a uprava se nadala da će im država oprostiti dug. “Kada bi se dugovanja prema Beobanci i prema nekim fondovima od prije 10 do 15 godina očistila s naših računa, mogli bi poslovati pozitivno i tome se nadamo”, govorio je u kolovozu 2013. direktor IMT-a Zoran Radisavljević.

Međutim, problemi nisu bili samo s dugovima. “IMT ima tehnologiju u najboljem slučaju iz 1980. godine. Dakle, potrebna su golema ulaganja. Dugovi se mogu otpisati, ali se tehnologija ne može tako lako usvojiti, dakle mislim da su to kompanije koje su tehnološki pale i da se ne mogu lako brzo oporaviti, ako se uopće mogu oporaviti”, komentirao je stanje u IMT-u Srboljub Antić, bivši predstavnik Srbije u MMF-u.

Kako od svih tih planova nije bilo ništa, u veljači prošle godine Radoslav Radović, bivši direktor te tvornice javno je zatražio da mu se IMT prepusti na dvije godine, a on će vratiti sređenu tvornicu koja će treće godine biti profitabilna. “Naravno, ne bih proizvodio 35.000-40.000 traktora, radio bih 12 do 15 tisuća godišnje. Imamo tehnološki i tržišno provjerene traktore za poljoprivredu od 35 do 270 konjskih snaga i traktor od 360 KS”, govorio je Radović, navodeći da bi oko 7,5 tisuća traktora išlo u izvoz. Međutim, od svega opet nije bilo ništa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close