Hrvatski TV kanal doveo do prvog raskola unutar vladajuće koalicije u BiH

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. siječanj 2013. u 17:38
Damir Hadzic Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da u petak predloži parlamentu na usvajanje zakonsko rješenje kojim bi se uspostavio poseban televizijski program na hrvatskom jeziku dovela je do prvog raskola unutar vladajuće koalicije u BiH koju čini šest stranaka.

Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da u petak predloži parlamentu na usvajanje zakonsko rješenje kojim bi se uspostavio poseban televizijski program na hrvatskom jeziku dovela je do prvog raskola unutar vladajuće koalicije u BiH koju čini šest stranaka, a najava novog projekta nije naišla ni na potporu Europske unije. Prijedlog izmjena postojećeg zakona o javnom radio-televizijskom servisu, odnosno o uspostavi hrvatskog kanala koji bi imao redakciju u Mostaru, Vijeće ministara BiH usvojilo je u petak uz protivljenje ministara iz reda bošnjačkog naroda, a protiv je bio i Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija u čijoj je nadležnosti uređivanje ovakvih pitanja.

Priopćenjem je odmah reagirao Savez za bolju budućnost (SBB) na čijem je čelu Fahrudin Radončić, aktualni ministar sigurnosti BiH. Ističući kako su hrvatski i srpski ministri odluku donijeli preglasavanjem bošnjačkih ministara, iz SBB-a su naveli kako će njihovi zastupnici u parlamentu BiH glasovati protiv tako predloženog zakona.

"Smatramo da takav prijedlog vodi etničkoj podjeli medijskog prostora, a time i etničkoj podjeli BiH", stoji u priopćenju kojega je potpisao Radončić. Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH na odluku Vijeća ministara reagirali su konstatacijom kako je riječ o političkoj odluci koja nema utemeljenja u stručnim procjenama.
"Vrlo se neosnovano i neargumentirano i bez javne rasprave i stručnih analiza uvodi četvrti RTV servis i što bi za posljedicu imalo rušenje postojećeg koncepta javnog emitiranja u BiH koji je postavljen na teritorijalnom načelu, a uvode se etnički javni RTV servisi", izjavio je nakon sjednice Vijeća ministara Mehmed Agović, savjetnik ministra prometa i komunikacija Hadžića.

Suzdržanost prema mogućoj uspostavi novog RTV servisa u BiH koji bi emitirao na hrvatskom jeziku iskazala je delegacija Europske komisije u BiH.

Glasnogovornik delegacije Andy McGuffie izjavio je kako bi se svi razgovori o sustavu javnog emitiranja trebali fokusirati na uspostavu korporacije koja bi objedinila postojeće servise na državnoj i entitetskim razinama te na tehnološki proces digitalizacije emitiranja što je istaknuto i u posljednjem izvješću o napretku BiH, kojega je sačinila Europska komisija.

"Iz tog razloga apeliramo na sve strane da svoju pažnju i resurse usmjere na jačanje nezavisnosti i profesionalnosti postojećih kanala u sklopu RTV sustava", izjavio je McGuffie pozvavši vlasti u BiH da bilo kakve promjene unutar javnog RTV sustava provode uz konzultacije s EU.

Vijeće ministara BiH je prijedlog izmjena zakona o javnom RTV servisu u BiH donijelo na temelju zahtjeva Doma naroda parlamenta BiH iz 2008. godine. To je tijelo na poticaj zastupnika iz HDZ BiH i HDZ 1990. tada zaključilo kako hrvatski narod nije ravnopravno zastupljen u programima postojećeg državnog odnosno entitetskih javnih emitera te je konstatiralo kako bi stoga trebao uspostaviti posebni televizijski kanal koji bi emitirao program na hrvatskom jeziku.

Komentirajte prvi

New Report

Close