Hrvatska četvrta u EU po kilometrima autocesta, ali peta najlošija u željeznici

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2014. u 12:15
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Preporuka EU jest da bi sigurnosti na cestama RH trebala posvetiti više pozornosti

HŽ Putnički prijevoz od 24. travnja zbog smanjenih će subvencija iz državnog proračuna ukinuti 22 linije na kojima ostvaruje velike gubitke jer se njima vozi vrlo malo putnika, na nekima samo dva dnevno. Predsjednik uprave HŽ PP-a Dražen Ratković kazao je jučer da usluga prijevoza ostaje na svim relacijama, ali da se reducira broj linija, piše Večernji list.

A koliki su gubici na nekim linijama, objasnio na primjeru karte za vlak Ploče – Metković (koji je ukinut i umjesto njega će voziti autobusi): putnik za tu vožnju u jednom smjeru plati 14,3 kune, a državna subvencija za tu vožnju iznosi čak 560 kuna. U HŽ PP-u tvrde da će se novim voznim redom, kojim su obuhvaćena čak 343 vlaka od njih ukupno 724, godišnje uštedjeti 80 milijuna kuna.

A kakva je općenito hrvatska prometna mreža? Od 28 zemalja EU Hrvatska je četvrta najbolja po broju kilometara autocesta na milijun stanovnika, ali i peta najlošija po željezničkoj infrastrukturi, pokazali su jučer objavljeni podaci Europske komisije. Bruxelles je prvi put sastavio top-listu zemalja po različitim kriterijima razvijenosti i sigurnosti prometne infrastrukture. Slovenija, Španjolska, Cipar, Hrvatska i Luksemburg imaju najveću gustoću autocesta, no sigurnost na hrvatskim prometnicama problem je kojemu bi Hrvatska, prema preporuci Bruxellesa, trebala posvetiti više pozornosti.

Na milijun stanovnika u Hrvatskoj 86 osoba u prosjeku umre u 30 dana nakon prometne nesreće i taj podatak čini Hrvatsku četvrtom najlošijom zemljom u EU. Prva je, s najvećim brojem poginulih u prometu, Rumunjska (92), za kojom slijede Poljska (87) i Luksemburg (87).

Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close