Hakirana tvrtka zbog koje Trumpu prijeti opoziv

Autor: Poslovni dnevnik , 14. siječanj 2020. u 21:59
Američki predsjednik Donald Trump/REUTERS

Ukrajinska energetska kompanija Burisma u čijoj je upravi bio Hunter Biden na meti ruske vojne obavještajne službe.

Ruski vojni hakeri pokušali su ukrasti elektroničku poštu ukrajinske energetske tvrtke u čijoj je upravi bio Hunter Biden, sin demokratskog kandidata Joea Bidena, rekla je u ponedjeljak američka tvrtka za kibernetičku sigurnost.

Energetska kompanija Burisma Holdings bila je u središtu nastojanja američkoga predsjednika Donalda Trumpa u srpnju prošle godine u svrhu pritiska na ukrajinske vlasti da provede istragu o Bidenu zbog navodne korupcije. Zbog toga je na temelju optužbe za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa pokrenuta istraga u svrhu Trumpova opoziva.   

Tvrtka Area 1 Security  sa sjedištem u Kaliforniji identificirala je hakiranje Burisme i povezala to s glavnim ruskim odjelom vojne obavještajne službe, GRU-om. Ista hakerska skupina, kibernetičkim istražiteljima poznata kao "Fancy Bear", hakirala je Demokratski nacionalni odbor 2016.,  u sklopu onog što su američki istražitelji označili kao operaciju u svrhu remećenja američkih izbora. "Možete vidjeti da taj napad doista počinje paralelno  s onime što smo vidjeli 2016.", rekao je izvršni direktor Area 1 Oren Falkowitz.

Upad u Burismu mogao bi dati uvid u poruke koje je slao i primao Hunter Biden, ili u poruke o njemu. Hunter je bio u vrhu tvrtke u razdoblju između 2014. i 2019. godine. Curenje ukradenih podataka potencijalno bi moglo utjecati na proces opoziva i američke izbore. Izvori bliski Burismi rekli su Reutersu da je više puta bilo pokušano hakiranje internetske stranice kompanije proteklih šest mjeseci, no nisu dali druge detalje.

Area 1 rekla je da nije jasno koje su podatke hakeri htjeli ukrasti. U izvješću Area 1 navodi kako je otkriveno da je GRU ciljala na dvije podružnice Burisme, KUB Gas i Esko Pivnich, kao i CUB Energy, koje su povezane s tvrtkom koristivši domene čija je svrha prevariti zaposlenike pribavljajući lozinke e-pošte.

Komentirajte prvi

New Report

Close