Grčka dobila dodatnu sekundu za otplatu duga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. lipanj 2015. u 14:20
Foto: Thinkstock

Grčka će nepredviđeno dobiti dodatnu sekundu za ispunjenje obveza prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Grčka će nepredviđeno dobiti dodatnu sekundu za ispunjenje obveza prema Međunarodnom monetarnom fondu, jer rok za isplatu duga vjerovnicima istječe u utorak u ponoć, a upravo taj dan će se produljiti za jednu sekundu odlukom Pariškog opservatorija koji usklađuje mjerenje vremena na svjetskoj razini.

Tijelo koje se zove Međunarodna služba za Zemljinu rotaciju i referentne sustave (IERS) i koje se brine da super precizni atomski satovi mjere vrijeme potpuno u skladu s vrtnjom Zemlje, nedavno je odlučilo da je ove godine potrebno dodati sekundu kako bi vrijeme i dalje teklo u skladu sa Zemljom.

Ta "stanka" u vremenu za jednu sekundu dogodit će se upravo u utorak u ponoć po GMT-u.

"Vrlo iznimno, minuta… će trajati jednu sekundu dulje nego normalno, 61 sekundu umjesto 60", priopćio je Pariški opservatorij.

To doslovce znači da Grčka ima još jednu sekundu vremena kako bi ispunila obveze prema vjerovnicima, o čemu se pregovara već mjesecima.

"Da, ali jedna sekunda nije mnogo vremena", izjavio je Sebastien Bize, direktor u opservatoriju. "I na žalost, ne možemo dodati više od sekunde", pojasnio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close