Grčka bolja od Njemačke u industrijskoj proizvodnji

Autor: Tomislav Pili , 30. rujan 2019. u 22:00
Većina ekonomista smatra da je Njemačka u trećem tromjesečju zakoračila u recesiju/REUTERS

Najoštriji pad proizvodnje u Njemačkoj u 10 godina ukazuje na snažnu ranjivost izvozno orijentiranog gospodarstva.

Trgovinske napetosti negativno su se odrazile na gospodarstvo eurozone, ali ga i doslovce preokrenule naglavačke kada se pogledaju podaci o industrijskoj proizvodnji.

Naime, dok industrijska proizvodnja u "tvornici Europe" – Njemačkoj – opada, u donedavnom "bolesniku eurozone" Grčkoj – raste.

Znakovi oporavka
Prema posljednjim podacima londonske konzultantske kuće IHS Markit, proizvodnja u Njemačkoj bilježi najoštriji pad u više od desetljeća, prenosi Financial Times. Istovremeno, IHS Markitov indeks menadžera nabave sugerira kako proizvodnja u Grčkoj raste brže nego bilo gdje drugdje u području zajedničke valute. ovi podaci ukazuju na snažnu ranjivost njemačkog, izvozno orijentiranog gospodarstva, na globalno ekonomsko usporavanje.

 

1,9 posto

ojačao je grčki BDP u prošloj godini

Podsjetimo, većina ekonomista smatra da je Njemačka u trećem tromjesečju zaronila u recesiju. S druge strane, za Grčku je podatak o rastu industrije još jedan u nizu znakova da se njezino gospodarstvo oporavlja od snažnog potonuća početkom desetljeća. Podsjetimo, nakon što je tijekom krize potonuo za 25 posto, grčki BDP prošle je godine rastao 1,9 posto, više nego u Njemačkoj i Francuskoj. Valja dodati i kako je povjerenje grčkih potrošača u kolovozu doseglo najvišu vrijednost u 19 godina. Zanimljivo je da unatoč različitim trendovima u industrijskoj proizvodnji, i Njemačka i Grčka bilježe rekordno niske uvjete zaduživanja.

Snažna potražnja
Za njemačkim je obveznicama snažna potražnja od proljeća s obzirom da investitori očekuju dodatne poticaje Europske središnje banke. Kako je prinos na Bund pao još dublje u negativno područje – na 10-godišnju obveznicu prinos iznosi -0,57 posto – investitori sve više traže obveznice koje nude kakav-takav pozitivan prinos. To pak potiče potražnju za grčkim obveznicama koje i dalje nude najviši prinos među članicama eurozone.

Međutim, sve veća potražnja pritisnula je prinos na 10-godišnju grčku obveznicu na rekordno niskih 1,3 posto. K tome, relativno robustan grčki ekonomski oporavak ulijeva investitorima povjerenje da je posuđivati novac Ateni danas manje riskantno nego prije nekoliko godina. Ipak, procjene Oxford Economicsa govore da se grčko gospodarstvo neće vratiti na pretkrizne razine do 2033. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close