Grad u koji iseljavaju Hrvati puca po šavovima: "Teško je, stan će me koštati 2400 eura"

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Američke tvrtke zapošljavaju svakog petog radnika u Irskoj.

Američke tvrtke koje su došle u Irsku trenutno zapošljavaju, izravno ili posredno, svakog petog radnika u zemlji. Prošli mjesec Facebook i Salesforce otkrili su kako u Dublinu planiraju zaposliti još 2500 ljudi, piše Bloomberg. 

S ovim globalnim gigantima koji dominiraju Dublinom rastu plaće, ali i drugi troškovi pa je malim startup tvrtkama zahtjevno poslovati.

"Teško je", kaže 29-godišnji Conall Laverty koji je prikupio milijun dolara za svoju startup tvrtku smještenu u Dublinu. Čini se kao da će grad puknuti po šavovima zbog priljeva međunarodnog poslovanja, čak i prije nego što se osjete posljedice Brexita.

Laverty je trenutno u potrazi za novim stanom i procjenjuje da će ga stajati oko 2400 eura mjesečno, tri puta više nego sličan stan u Belfastu, koji je udaljen tek dva sata vožnje. Najam stanova u centru povećao se dvostruko u manje od jednog desetljeća.

Plaće rastu, kao i cijene ureda i stanova

"Dublin, kao i svaki drugi veći europski grad, suočava se s izazovima koje mora prevladati da bi nastavio rasti", kaže Mary Rose Burke, izvršna direktorica Trgovačke komore Dublina. 

"Stanovanje je trenutno najveći problem za razvoj poslovanja u Dublinu i regiji", smatra Burke.

Taj bum je najvidljiviji u dijelu grada uz obale rijeke, gdje su tradicionalno smještene financijske tvrtke kao što je Citigroup Inc. Uz njih su smještene i tvrtke poput Googlea, koji zapošljava oko 5000 ljudi.

Komentari (2)
  • Nex970
    Nex970 16:04 5.2.2019.

    Puca meni kta po šavovima pa što. Nego, žao mi Gazde.

  • neo
    neo 13:16 5.2.2019.

    da bar mi imamo takvih problema

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve