Građani: Još kovanica dinara! NBS: Dosta ih je

Autor: Sergej Novosel Vučković , 09. studeni 2016. u 21:59
Od kovanica je najviše jednog dinara, a od "papira" je stotki oko 26 milijuna/THINKSTOCK

Trgovci se žale da nemaju za kusur, a kupci da moraju kupovati više da bi im mogli uzvratiti.

Na tržištu Srbije kola 309,53 milijuna novčanica dinara, vrijednih 175,99 milijardi, te 818,45 milijuna kovanica, koje, zbrojeno, donose 2,44 milijardi dinara nominalne vrijednosti.

Narodna banka Srbije, koja je te podatke dostavila Večernjim novostima za priču o količini gotova novca u optjecaju u zemlji, smatra da je to dovoljno, "statistički promatrano, više od 100 kovanica po građaninu", kažu u banci.  Pita li se građane, uz očekivan odgovor da novca nikad nije dosta, reći će vam da im je problem baš nedostatak "bugara", tj. kovanica i novčanica male vrijednosti. Nailaze na nezgodne situacije svakodnevno, u trgovini, na tržnici, kiosku… Daju novčanice, a osoba na blagajni unezvjereno pita imaju li sitnije…. "Što se događa s tom crvenom, "hiljadarkom", gdje god da je izvadim, u dućanu, kioscku, čak i u crkvi, ista je reakcija, kao da vide 1000 eura, a ne 1000 dinara?

 

Beograđanka

Kad dajem 1000 dinara, i u dućanu i u crkvi gledaju me kao da nudim 1000 eura.

Ni bankomati ne daju manje od 500. Ili je tih apoena previše, ili nas trgovci navlače da više kupujemo", kaže Beograđanka, jedna od onih koja kupovinu nije obavila jer prodavači nisu imali za sitni kusur na danu novčanicu. Mnogi zato kupcima nude još štogod, da više potroše kako bi im mogli uzvratiti manje. Trgovci se brane da to nije istina, već da su oni u istoj "gabuli", nemaju dovoljno manjih apoena novčanica, ali ni kovanica.  "Razlog je što nam u blagajni kao depozit preko noći ostaju krupnije novčanice, one sitnije nosimo u sef pa je teže ujutro vraćati sitne pare za kusur", kaže šef jedne trgovine.

Iz Pokreta za zaštitu potrošača tvrde da je takva praksa nekažnjiva, ali napominju da je trgovac dužan osigurati apoene sitnijeg novca. Nije preporučljivo da kupce tjeraju da razmijene ili više kupuju, što je nepoštena trgovačka praksa.  Iz NSB-a spominju da je od novčanica u optjecaju najviše onih od 1000 dinara- 65.686.313, dok je kod najmanjih novčanica, onih s likom i djelom Nikole Tesle, od 100 dinara – 26.170.840, više od dvjestotica. Najjači apoen novčanice, od 5000 dinara, zasad je otisnut i pušten u 3.061.382 komada. Kod kovanica dominira ona od jednog dinara – 46,33 posto, 2 dinara je 23,9 posto, a a najvećih, 10 i 20, je zajedno tek nešto više od šest posto. Ovi apoeni (10 i 20) postoje i kao novčanice.

Komentirajte prvi

New Report

Close