Gazprom i Gas-Res iz RS osnovali tvrtku

Autor: Poslovni dnevnik , 18. prosinac 2017. u 21:59
Novo postrojenje vrijedno je 70 mil. eura/Duško Marušić/PIXSELL

Tvornica za preradu plina gradit će se u Zvorniku.

Slobodan Puhalac, v. d. direktora kompanije Gas-Res i Aleksej Konstantinovič Kahidze, predsjednik Upravnog odbora kompanije Gazprom SPG Technology iz Sankt-Peterburga, potpisali su u Banjoj Luci sporazum o osnivanju zajedničke tvrtke između ovih kompanija i pismo namjere. 

Zajednička tvornica Gas-Resa i Gazprom SPG Technologyja vrijedit će oko 70 milijuna eura, a bit će izgrađena u Zvorniku, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon potpisivanja sporazuma i pisma namjere. Sjedište buduće tvronice bit će u Banjoj Luci. U zajedničkoj kompaniji udjel u vlasništvu imat će i Gas-Res, a sve se odvija u sklopu Gazpromove kompanije koja osigurava financijskog partnera i tehnologiju.

Razlog zbog kojeg će se tvornica graditi u Zvorniku taj je što će tamo dolaziti plinovod, te će plin koji pristiže iz Rusije biti korišten kao osnovna sirovina za to postrojenje.

Aleksej Kahidze, predsjednik UO Gazprom SPG Technologyja, naveo je da se njihova tehnologija tekućeg plina razvija diljem svijeta i da je riječ o ekološkoj tehnologiji koja se može koristiti svugdje gdje nema dovoljno električne energije i grijanja. Željka Cvijanović, premijerka RS, rekla je da je učinjen prvi veliki korak u razvoju domaćeg plinskog tržišta u skladu sa strategijom razvoja energetike RS. 

Komentirajte prvi

New Report

Close