Gazda ne ide u pritvor, ali je skandal zakočio Samsung

Autor: Tomislav Pili , 20. siječanj 2017. u 14:17
Jay Y. Lee u četvrtak je napustio seulski sud/REUTERS

Stručnjaci upozoravaju da i dalje nisu odbačene optužbe za korupciju što će blokirati donošenje svih strateških odluka u ovoj godini.

Iako je (za sada) izbjegao uhićenje, potpredsjedniku Samsung Electronicsa Jayu Y. Leeu (48) mač optužbe za podmićivanje u velikom političkom skandalu i dalje visi nad glavom. Sud u Seulu u četvrtak je odbio zahtjev tužitelja da se de facto šefa cijele Samsung grupe uhiti zbog sumnje da je podmićivanjem prijateljice bivše predsjednice Park Geun-hye dobio kontrolu nad cijelim konglomeratom.

Nema dovoljno dokaza
Sud smatra kako nema dovoljno dokaza da je Lee profitirao od političkog utjecaja zbog uplate donacija u neprofitne zaklade pod kontrolom Choi Soon-sil, predsjedničine prijateljice koja je imala neobično velik utjecaj na nju. Podsjetimo, zbog toga je predsjednica Park nedavno i opozvana u parlamentu. Iako Lee neće završiti u pritvoru, pravni stručnjaci smatraju kako to ne znači da su i optužbe za korupciju odbačene. No, cijela kompanija može malo odahnuti jer ipak neće ostati bez vodstva. Kao što je poznato, Jay Lee je na mjestu prvog čovjeka Samsunga zamijenio svog oca Lee Kun-heea koji je 2014. pretrpio srčani udar i još se oporavlja.

 

58 posto

BDP-a vrijede prodajni prihodi pet najvećih korejskih kompanija

Profesor ekonomije sa sveučilišta Hansung, Kim Sang-jo, smatra da je ovo tek početak i kako će se kontroverze oko Leea provlačiti cijelu ovu godinu, navodi Financial Times. "Zbog ovakve pravne nesigurnosti suspendirat će se donošenje svih velikih strateških odluka", očekuje Kim. Tužiteljstvo svoju optužbu gradi oko teze da je Samsung uplatio Choi ukupno 36 milijuna dolara. Zauzvrat je ona lobirala kod predsjednice Park da se državni Nacionalni mirovinski fond – značajan dioničar Samsunga – na skupštini dioničara 2015. glasa za spajanje Leejeve tvrtke Cheil Industries s građevinskom tvrtkom Samsung C&T.  

Povlašteni status
Radi se o kontroverznom spajanju kojim je navodno oštećeni ostali dioničari. No, njime je Lee u potpunosti presložio rascjepkanu vlasničku strukturu Samsunga i zagospodario cijelim konglomeratom. Lee je u prosincu u saslušanju pred parlamentom priznao uplate, ali je zanijekao da je očekivao zauzvrat političko zaleđe u operaciji konsolidiranja vlasništva. Tamošnji promatrači tvrde kako je ovo tek posljednji skandal u nizu koji pokazuje (i dokazuje) privilegirani društveni i politički status korejskih konglomerata. Samsung sudjeluje s čak petinom udjela u korejskom gospodarstvu, a pet najvećih tamošnjih konglomerata ostvaruje prodajne prihode koji su jednaki 58 posto korejskog BDP-a. Zanimljivo je da je i Leejev otac, Lee Kun-hee, dva puta osuđen zbog financijskih malverzacija, a u oba slučaja pomilovan je odlukom predsjednika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close