Francuski gospodarski oporavak još nije na vidiku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. srpanj 2014. u 12:19
Reuters

Francuska industrijska proizvodnja neočekivano je pala u ovogodišnjem svibnju, dok je inflacija kliznula na najnižu razinu od financijske krize 2009.

Francuska industrijska proizvodnja neočekivano je pala u ovogodišnjem svibnju, dok je inflacija kliznula na najnižu razinu od financijske krize 2009., što je najnoviji znak da oporavak tog drugog po veličini gospodarstvo eurozone još nije na vidiku.

Francuska nacionalna agencija za statistiku INSEE izvijestila je danas da je industrijska proizvodnja u toj zemlji pala u svibnju za 1,7 posto u odnosu na travanj, suprotno očekivanjima ekonomista, koji su procjenjivali njezin rast za 0,2 posto.

Taj pad još je jedan znak slabosti u ključnim zemljama eurozone, nakon što je i Njemačka zabilježila pad novih industrijskih narudžbi i usporavanje trgovine.

Francusko gospodarstvo bori se da dobije zamah nakon što je u prva tri mjeseca ove godine stagniralo. Središnja francuska banka prognozirala je u utorak da je rast BDP-a u drugom tromjesečju iznosio svega 0,2 posto, no čak i to je možda napregnuto.

Uz slabu gospodarsku aktivnost, mali je i pritisak na potrošačke cijene. One su u lipnju u Francuskoj porasle svega 0,6 posto na godišnjoj razini, što je ispod procjena ekonomista od 0,8 posto. To je najniža razina rasta potrošačkih cijena još od studenoga 2009. godine, kada je Francuska izašla iz kratkotrajne deflacije.

Slabašna izvedba u prvoj polovini godine povećava izglede da francusko gospodarstvo neće u ovoj godini ostvari rast od jedan posto, kako je prognozirala vlada, što bi moglo dovesti u pitanje ciljeve o rezanju proračunskog deficita dogovorene s Europskom unijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close